103-13311-2.jpgCum stăm cu câştigurile în 2008? Britney Spears are un cântec, „Toxic“, ale cărui versuri se potrivesc de minune cu piaţa bursieră. Cu cât creşterea anunţată anul trecut de analiştii bursieri, întârzie, cu atât aceştia devin mai nervoşi, şi, „dacă nu e mâine, va fi poimâine“ în încăpăţânarea lor de a avea dreptate şi de a ne „vinde“ deşeuri. Piaţa are regulile ei, nu ţine seama de dorinţe şi vise, aşa că nici poimâine nu creşte. Apare un alt analist, care anunţă creştere răspoimâine. Şi ştim deja ce se întâmplă: iar nu creşte. Va câştiga analistul care, cu o zi înainte de low-ul final, va spune acelaşi lucru. El sau ea va deveni „analistul anului“.

Dar câţi investitori au pierdut ascultând sfaturile lor? Mulţi. De aceea, bursa nu mai are putere la revenire (există şi alte cauze). În ultimele săptămâni am văzut interes în bluechips, aşa că indicele BET este interesant de analizat din punct de vedere tehnic. În primul subchart folosim indicatorul Zig-Zag, care arată trendurile, cu „excepţia ultimului segment“ care se poate schimba ca direcţie. Chiar şi fără acesta, putem observa că suma trendurilor descendente de la topul din iulie depăşeşte suma celor ascendente. Nu trebuie să mai traducem că analiştii ne îndemnau la cumpărare/investiţii exact în contratimp. Dacă mai adăugăm şi mediile de 50 de zile (albastru) şi de 200 de zile (roşie), obţinem o imagine clară a ceea ce trebuie să evităm în viitor: cumpărarea pe vorbe.

Lovitura de graţie a venit în decembrie 2007, când mediile se încrucişau mortal în X. Coincidenţă sau nu, din acel moment, analiştii au început campania de promovare a unei pieţe în scădere. Trecutul a oferit o lecţie costisitoare, dar ce anunţă viitorul? Suntem departe de o încrucişare echivalentă cu X, dar în sens opus, care ar însemna un semn bullish pentru piaţă. Ce facem până atunci? Intrăm cu capital redus şi tranzacţii scurte numai când apar semnale tehnice. Unul, important, va fi depăşirea mediei de 50 de zile EMA50 şi un altul deasupra topului din aprilie (să nu uităm de stop-loss).

sursa: https://ta.educofin.com

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008