Se pare că prin derogarea făcută de Guvernul Orban, în 2020 partidele politice vor primi bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, indiferent dacă partidul a participat sau nu la alegeri.

 

Astfel, Partidul Pro România, condus de Victor Ponta, care s-a înființat după alegerile din 2016 și care a adunat parlamentari care au candidat pe listele altor partide, va primi în 2020 subvenție de la stat.

Subvenția ajunge la 200.000 de euro.

În legea partidelor politice se menționează faptul că  partidele care au candidat la ultimele alegeri, primesc de la bugetul de stat  subvenție în funcție de rezultatul obținut.

Pro România a depus un amendament la legea bugetului, iar acesta a fost acceptat de Executiv. Astfel, în 2020 partidele politice vor primi bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, indiferent dacă partidul a participat sau nu la alegeri.

Partidul lui Victor Ponta, este cel mai mulțumit de subvenția pe care o va primi de la bugetul de stat, deoarece  suma este aproximativ egală cu cea a USR.

Amendamentul acceptat de Guvern este criticat de USR, care susține că este încurajat astfel traseismul politic.

 

Este un avantaj pentru toate partidele

Deputatul USR, Claudiu Năsui vede acest amendament ca pe un „avantaj enorm” pentru partidele politice cu parlamentari.

„Un amendament la legea bugetului are potențialul să schimbe multe în scena politică.

Amendamentul a fost introdus de Pro-România și vizează subvenția pe care o primesc partidele. Până acum, această subvenție era dată în funcție de rezultatul la alegeri. De acum, va fi dată în funcție de numărul de parlamentari.

Asta înseamnă că partide care nu au participat la alegeri, precum Pro-România, dar care s-au constituit între timp în parlament vor putea să ia și ele o parte din subvenție.

Astfel se deschide poarta la înființarea de noi partide dar și la migrarea și mai pronunțată de la un partid la altul. Nu de alta, dar acum parlamentarii pleacă cu subvenție cu tot.

Personal sunt împotriva acestei subvenții. Dă un avantaj enorm partidelor cu parlamentari care nu mai trebuie să convingă lumea să doneze bani, în detrimentul partidelor noi”, a scris pe Facebook, deputatul USR, Claudiu Năsui.

 

Prevederile amendamentului

 

„Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.”

Inițiatorul amendamentului a fost deputatul Pro România Mircea Dobre și justifică această modificare prin faptul că realitățile politice din 2020 sunt diferite față de cele din 2016.

„În anul 2020 subvențiile se acordă pentru activitatea curentă și campania electorală a partidelor politice din anul 2020, nu pentru rezultatele din anul 2016”.