‘În acest an vom finaliza – şi probabil vom şi adopta – noua lege privind redevenţele. Expiră cei zece ani din contractul din 2004 cu Petrom, practic, anul viitor România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale – redevenţe la media europeană’, a precizat primul-ministru, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema ‘Planului naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă’.

El a adăugat că OMV Petrom îşi continuă investiţiile de aproape un miliard de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte.

‘Petrom e companie românească, chiar dacă are o participaţie majoritară OMV. Îşi continuă investiţiile de aproape un miliard de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte. Proiectul de la Suplacu de Barcău, de 200 de milioane de euro, este doar un proiect nou, care nu fusese prevăzut iniţial’, a arătat Ponta.

Pe 16 iunie, premierul a declarat că noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi vor fi finanţate proiecte importante pentru ţară.

‘Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici, va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze. (…) Mai e un lucru pe care vreau să-l punem în lege: vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări – fie că e vorba de offshore, fie că e vorba de gaz de şist – să fie puse într-un fond, nu în buget, de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru finanţarea obiectivelor prioritare: o să decidem – avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să facem un centru cum e cel de la Măgurele’, a afirmat Victor Ponta, la RTV. AGERPRES