Statul polonez a vândut o participaţie de 11% la Lotos, a doua mare companie de rafinare a produselor petroliere din ţară, pentru 406 milioane de zloţi (143,7 milioane de dolari), parte a unui program de finanţare a deficitului bugetar, transmite Reuters.

Participaţia statului la companie a scăzut la 53%, însă statul ar putea renunţa la încă 20% în următoarele şase luni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Trezoreriei Mikolaj Budzanowski.

Statul ar prefera ca următoarea tranzacţie cu acţiuni Lotos să fie încheiată cu o companie din industria petrolieră, dar nu exclude vânzarea de acţiuni pe piaţa de capital, a adăugat el.

“Ne gândim să vindem un pachet de acţiuni care ne-ar reduce participaţia sub 50% şi care ar putea fi cedat unui singur investitor”, a spus Budzanowski.

Preţul tranzacţiei de vineri, de 29 de zloţi pe acţiune, este apropiat valorii reale a companiei poloneze, consideră analiştii.

Polonia intenţionează să obţină cel puţin 25 de miliarde de zloţi (8,7 miliarde de dolari) din privatizări în 2010, sumă care va fi alocată pentru acoperirea unui deficit bugetar estimat la 52,2 miliarde de zloţi (18,1 miliarde de dolari).

SURSA: Mediafax