‘Nu suntem membri ai zonei euro, avem ferma intenţie de a fi membri ai zonei euro odată ce aceasta va fi reparată şi punctele ei slabe cele mai fundamentale vor fi eliminate’, a declarat ministrul polonez, prezent la o conferinţă asupra proiectului de creare a unei uniuni bancare în zona euro.

‘Dar aceasta nu înseamnă că modul în care zona euro va evolua nu va fi pentru noi de importanţă vitală şi că sistemul care urmează să fie instaurat nu trebuie să fie unul puternic şi rezistent’, a adăugat el, referindu-se la uniunea bancară.

Nu este pentru prima dată când Varşovia face astfel de declaraţii referitoare la zona euro. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, declara nu de mult că ţara sa va adera la zona euro atunci când statele din această zonă îşi vor fi rezolvat problemele. ‘Nu ne puteţi reproşa că nu dorim să aderăm atât timp cât zona euro se află într-o criză profundă’, afirma şeful diplomaţiei poloneze.

Polonia, membră a UE din 2004, s-a angajat să adopte moneda euro, dar nu a stabilit o dată. Premierul Donald Tusk a afirmat că ţara sa va îndeplini în anul 2015 toate criteriile prevăzute în Tratatul de la Maastricht, dar decizia de aderare va depinde de situaţia din zona euro.
SURSA: Agerpres