"Prioritatea în discuţia despre supravegherea bancară este peocuparea pentru neliniştile şi interesele statelor care nu sunt în zona euro" – a spus luni la Bruxelles un diplomat de rang înalt al Uniunii. La summitul de joi şi vineri liderii vor afirma dorinţa de a găsi o soluţie "corectă şi echilibrată" pentru acele ţări ca Polonia, care nu sunt încă în zona euro, dar sunt interesate să participe la noul mecanism de supraveghere bancară.
În iunie, liderii au fost de acord cu crearea unei supravegheri bancare pentru zona euro, la care s-ar putea alătura alte state ale UE.
În septembrie, Comisia Europeană a prezentat propunerea de prevederi, care însă nu a fost pe placul Poloniei.
Aceasta prevedea ca ţările din afara zonei euro care participă la acest mecanism să aibă toate obligaţiile ce decurg din acesta, dar să nu aibă drept de vot.
Motivul? Plasarea supravegherii bancare în Banca Centrală Europeană, care formal împiedică drepturi egale pentru toţi, deoarece BCE este instituţia zonei euro şi numai reprezentnţii celor 17 state au în ea drept de vot. Dar în urma presiunii statelor din afara zonei euro, CE şi BCE împreună cu reprezentanţii ministerelor de finanţe din statele UE lucrează la modificări în această propunere.
"Mandatul nostru în care arătam că în propunerea CE nu există egalitate în drepturi şi obligaţii a ajuns la partenerii noştri din UE" – a spus ziariştilor de la Varşovia Piotr Serafin, secretar de stat pentru probleme europene. Polonia este interesată de o eventuală participare la un mecanism de supraveghere bine construit, pentru că majoritatea băncilor noastre sunt filiale ale instituţiilor financiare aflate în zona euro. Printr-o formă de asociere cu noul mecanism de supraveghere bancară, reprezentantul Poloniei ar obţine un control asupra informaţiilor privind firmele-mamă, precum şi dreptul la deciziile care le priveşte pe acestea. În caz extrem ar putea de exemplu să se opună unei decizii privind necesitatea retragerii din Polonia a capitalului străin al băncii care se află în situaţie financiară dificilă.
La summitul din octombrie va avea loc de asemenea o discuţie preliminară despre o altă temă care divizează Uniunea – bugetul zonei euro. După cum au confirmat luni-seara diplomaţii, o propunere concretă ar putea fi prezentată abia la summitul din decembrie. În schimb, joia viitoare (prima zi a summitului din octombrie), Van Rompuy ar dori să dea undă verde pentru aprofundarea temei.
"În cursul întâlnirilor de până acum au apărut multe întrebări din partea delegaţiilor naţionale privind unele probleme, ca modul de finanţare, mărimea şi funcţiile acestui mecanism fiscal" – spune neoficial un diplomat al Uniunii. Şi chiar pe marginea acestor teme oamenii lui Van Rompuy vor discuta cu diplomaţii statelor membre între summitul din octombrie şi cel din decembrie. Anturajul lui Van Rompuy dă asigurări că intenţia lor este separarea temei bugetului zonei euro de cea a bugetului UE.
"Între ele va fi un perete de sticlă" – a spus unul din diplomaţi. "Chestiunea este clară. Nici măcar perete de sticlă, ci un zid chenezesc", a adăugat altul. A recunoscut însă că unele state ar dori să amestece aceste două teme. Deocamdată a făcut acest lucru Marea Britanie, care vrea reducerea bugetului UE şi caută pretexte. Bugetul zonei euro, la care Londra nu plăteşte, a devenit o bună ocazie în acest scop.
SURSA: RADOR