Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii”. 

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut „o procedură accelerată” în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri. 

Conform Agerpres, întrebat dacă va aplica această decizie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit agenţiei PAP: „Vom vedea care sunt propunerile instituţiilor UE. De îndată ce le vom afla, mai multe posibilităţi vor fi analizate”.