”Dacă nu putem ajunge la un acord în următoarele două zile, atunci va trebui să aibă loc un alt Consiliu European în acest an sau negocierile vor fi mutate sub noi circumstanţe în mandatul preşedinţiei portugheze” (a Consiliului UE), a declarat Rau la postul public de radio polonez.

Comentariile sale survin după ce premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi liderul Partidului Lege şi Justiţie (aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit marţi la Varşovia cu premierul ungar Viktor Orban.

Veto față de bugetul multianual al UE

Varşovia şi Budapesta au exprimat veto faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde euro, precum şi faţă de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Pentru depăşirea impasului actual, Comisia Europeană a început să caute soluţii alternative care ar exclude cele două ţări din planul de relansare, prin intermediul unui acord interguvernamental sau prin procedura ”cooperării consolidate”.

Prevăzută de Tratatul privind funcţionarea UE, ”cooperarea consolidată” permite unui număr de cel puţin o treime dintre statele membre (ceea ce în prezent înseamnă nouă din cele 27 de ţări membre) să acţioneze în mod concertat într-un domeniu care nu este de competenţă comunitară.

UE ignoră veto-ul

Președintele Parlamentului European; David Sassoli, a declarat că fondul de redresare propus de Uniunea Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, va fi lansat chiar dacă Ungaria și Polonia își mențin veto-ul.

”Noi nu putem face un pas în spate”, a declarat preşedintele PE pentru postul de televiziune italian Sky Tg24.

Sassoli a spus că acordul asupra fondului de relansare, care este menit să furnizeze sprijin economiilor ţărilor membre, afectate de pandemia de COVID-19, va fi menţinut în pofida opoziţiei Varşoviei şi a Budapestei. ”Acum, Polonia şi Ungaria trebuie să rezolve problema aprobării lor. Dacă nu există consens, vom continua cu privire atât la fond, cât şi la statul de drept”, a subliniat David Sassoli.