La Kielce (centru), manifestaţia ce reunea aproximativ 1.000 de tineri s-a transformat în ciocniri violente. Protestatarii au distrus maşini şi au atacat forţele de ordine, a anunţat postul de televiziune TVN24, scrie Agerpres.

Manifestaţii paşnice au avut în diverse locuri din Polonia, la Wroclaw (sud-vest), Szczecin (nord-vest), Olsztyn (nord-est) şi Bialystok (nord-est).

Mai multe sute de mii de persoane s-au înscris pe Facebook în grupările care se opun ACTA.

Protestatarii se tem că aderarea la ACTA, ce are ca scop instituirea unor standarde internaţionale pentru protecţia proprietăţii intelectuale, va crea o ameninţare pentru libertatea de exprimare pe Internet şi pentru viaţa privată şi va conduce la închiderea a numeroase site-uri.

Ei reproşează guvernului că a decis să semneze acest acord fără să consulte toate mediile implicate.

Premierul polonez, Donald Tusk, a anunţat marţi că l-a autorizat pe ambasadorul în Japonia să se semneze acest document joi, la Tokyo.

Valul de proteste urmează unui week-end marcat de atacuri ale grupărilor de piraţi Anonymous şi "Polish Underground" împotriva site-urilor guvernamentale, printre care al preşedinţiei Poloniei, prim-ministrului, parlamentului, Ministerului de Externe şi al celui al Culturii.