In Polonia sectorul imobiliar rezidential a capatat o turnura interesanta de studiat. Polonezii cu bani prefera sa se mute in blocuri cat mai inalte si pozitionate cat mai aproape de centrul marilor orase. De preferat ar fi daca blocul este mixt, atat rezidential cat si comercial.

In orasul Poznan exista trei proiecte imobiliare de acest gen, majoritatea locurilor fiind deja vandute din faza de proiect. Cel mai inalt dintre acestea este Poznan Forum Tower, inalt de 200 metri, care gazduieste pe un total de 86.000 metri patrati atat apartamente, cat si zone comerciale si de agrement.  Acum este in constructie, urmand sa fie finalizat in 2012. In orasul Gdynia, de la malul Marii Baltice se construieste proiectul Sea Towers. Cea mai inalta cladire din complex are 138 de metri, urmand sa devina ce mai inalta de pe litoralul acestei mari. Recordul nu il va detine insa prea mult, deoarece mai este in constructie, dar intr-un stadiu incipient, un bloc din Gdansk (fostul oras german Danzig). Acesta va avea 202 metri inaltime si se va numi Big Boy Tower. Un nume pe cat de ciudat, pe atat de reprezentativ. Tot un record – de data asta local – va fi stabilit de complexul Zlota 44, realizat de Orco Development. Imobilul va fi cea mai inalta constructie realizata pe unul dintre cele mai scumpe terenuri din Polonia: chiar in centrul capitalei Varsovia. Turnul va avea 194 metri inaltime si va gazdui 251 de apartamente de lux.

Analistii polonezi ai pietei au observat ca tendinta clientilor high-end de a fi atrasi mai mult de blocurile inalte, situate central si cu apartamente de lux a aparut chiar in acest an. In perioada boom-ului imobiliar din Polonia, anii 2006-2007, clientii premium se indreptau spre ansambluri rezidentiale de la marginea marior orase. Chiar daca sunt mai dezvoltati decat noi, polonezii au mostenit de la regimul comunist strazi la fel de inguste si cotite, create pentru un trafic restrans, intocmai ca in Romania. Pentru cei care s-au mutat la periferie, drumul pana in centrul orasului devenise un chin, ore intregi fiind pierdute in ambuteiaje. Aceasta situatie ar putea sa fie una dintre motivatii. O alta motivatie ar putea fi faptul ca sunt preferate blocurile care au si spatii comerciale, din acelasi motiv, al drumului care este scutit. De asemenea, un alt criteriu al selectarii unei locuinte „la inaltime”, cu camere mari mai este si vederea panoramica asupra orasului. Sau, in cazul Gdynia, vederea la mare. De cealalta parte, dezvoltatorul castiga de pe urma faptului ca a utilizat la maxim un teren restrans, pe care a plasat un imobil cat de inalt i-a permis planul urbanistic.

Motivele sunt aceleasi ca in Romania, unde se poate observa o tendinta asemanatoare. Dupa migrarea in afara orasului in ultimii ani, clientii premium se intorc in oras, la bloc, dar de data asta in blocuri de lux.