Fără sancţiuni, dar cu multe semne de întrebare, legea care îi obligă pe manageri să încheie poliţe costisitoare va fi reanalizată.

Managerii români sunt singurii din lume obligaţi să se asigure de răspunderea „profesională“. Cum produsele disponibile pe piaţă sunt mult mai cuprinzătoare decât prevede legea, SA-urile cu câţiva angajaţi trebuie să se asigure în „stilul“ unei mari corporaţii. Dintre directorii celor circa 6.500 de societăţi pe acţiuni, foarte puţini au încheiat asigurări de răspundere profesională, deşi acestea au devenit obligatorii la finalul anului trecut. Managerii nu pot găsi niciun produs pe piaţă care să corespundă prevederilor din lege. Pot găsi însă altele, mult mai sofisticate.

Oferite de mulţi ani de către asigurătorii români, poliţele D&O (Directors & Officers Liability) au fost folosite până acum de marile corporaţii, din utilitate şi nu din obligativitate. „Noi avem de mult timp asigurare D&O. E o soluţie remarcabilă pentru companiile mari, însă una complicată pentru cele mici. Părţile direct implicate – societate, acţionari, manageri – sunt cele mai în măsură să aleagă soluţia cea mai bună de asigurare“, spune Aurelia Cionga, secretar general Raiffeisen Bank.

Poliţele D&O sunt însă mult mai cuprinzătoare decât pregede legea pentru asigurarea individuală de răspundere profesională a directorilor. Aceste produse cuprind, printre altele, şi răspunderea faţă de terţi, nu numai faţă de acţionari. Autorităţile au precizat abia acum că aceste poliţe sunt suficiente pentru îndeplinirea criteriilor legale. „Considerăm că o asigurare D&O este suficientă pentru încadrarea în prevederile legale, însă nu este neapărat necesară“, spune Claudia Roşianu, consilier în Ministerul Justiţiei. „Luăm în considerare propunerea unor îmbunătăţiri la lege, în perioada următoare“, au precizat reprezentanţii ministerului. Deşi prevede obligativitatea acestei asigurări pentru managerii SA-urilor, legea nu specifică un termen în care aceştia trebuie să se conformeze, nici limite privind suma asigurată sau eventuale sancţiuni pentru nerespectarea obligativităţii.

Util pentru giganţi, complicat pentru pitici

Legislaţia privind aceste asigurări nu prevede obligativitatea depunerii lor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cu toate acestea, în patru judeţe ale ţării, judecătorii delegaţi cer prezentarea la Registrul Comerţului a unei poliţe de asigurare de răspundere profesională, în momentul înfiinţării unei societăţi sau a modificării actului constitutiv. Antibiotice Iaşi a contestat deja în instanţă această măsură. „Cred că 15-25% din membrii asociaţiei au încheiate astfel de poliţe de asigurare, deşi sunt obligatorii. Poliţele sunt utile pentru minimizarea riscului şi chiar pentru creşterea prestigiului firmei. E nevoie şi de o ofertă mai bună din partea pieţei pentru directorii firmelor mai mici“, spune Ion Hohan, preşedintele Fia Test şi reprezentantul Patronatelor din România la European Network on Quality Assurance.

Pe de altă parte, asigurătorilor nu le este uşor să conceapă o asigurare profesională mulată pe prevederile legale. Ar fi neobişnuită şi greu de reasigurat în străinătate. „Nici măcar nu am şti ce să asigurăm, deoarece legea nu dă niciun detaliu. O astfel de poliţă ar fi unică în lume“, spune Eduard Simionescu, account manager în cadrul Marsh.

Cele mai multe poliţe achiziţionate în România au limite de despăgubire relativ mici, între două mii şi două milioane de euro. Doar câteva companii au cumpărat poliţe cu acoperiri de peste cinci milioane de euro. Deocamdată, în România, există un moment prielnic pentru cumpărarea asigurărilor D&O. Joanne Alamango, senior vicepreşedinte la Marsh Europe, spune că preţurile sunt mai mici în România decât cele din Europa. La noi nu există un istoric al daunelor pentru acest tip de asigurare, iar piaţa este în formare. 

49-3932-27_catalinbaiculescu.jpgReglementări lipsă
«O asigurare de răspundere profesională este improprie, profesia de administrator nefiind una reglementată. Oricum, cred că o poliţă D&O acoperă cerinţele unei astfel de asigurări cerute de lege.»
Cătălin Băiculescu, avocat asociat la Muşat & Asociaţii


Acoperire şi costuri la asigurarea D&O

ACOPERIRE: pagubele cauzate de directori şi administratori acţionarilor, investitorilor, angajaţilor şi altor terţi ca urmare a erorilor în procesul de management.

CONTRACTANŢI: managerul sau societatea pe care o conduce, în beneficiul celor din conducerea companiei.

DESPĂGUBIRI: sunt despăgubite de regulă şi cheltuielile de apărare în instanţă, dacă este vorba de procese civile.

PREŢUL: variază între 0,3% şi 1,5% din suma asigurată. Pentru o acoperire de un milion de euro, prima se poate situa între 3.000 şi 15.000 de euro pe an, în funcţie de cifra de afaceri, profitabilitatea companiei, domeniul de activitate, acţionariat şi pieţele pe care operează.

MEDIA unei prime anuale plătite de companiile autohtone se află în jurul a 5.000-6.000 de euro.

Lacune legistlative

OBLIGAŢIE Potrivit legii, persoana numită în una din funcţiile de administrator, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, director trebuie să încheie o asigurare pentru răspundere profesională.

PREVEDERI LIPSĂ Avocatul Cătălin Băiculescu, asociat la Muşat & Asociaţii, crede că legea ar trebui să precizeze: sancţiunea neîncheierii asigurării, termenul în care să fie încheiată aceasta şi sancţiunea nerespectării termenului, să clarifice expres cine va achita primele de asigurare: societatea sau persoanele acoperite de asigurare.

ATRIBUŢII Legea ar mai trebui să confere AGA Extraordinare libertarea de a stabili conţinutul asigurării, în special riscurile acoperite, cauzele de excludere, sume asigurate minimale.