Potrivit unui comunicat de presă remis duminică de Poliţia de Frontieră, cei 99 de migranţi au fost ajutaţi de patru călăuze (doi georgieni, un turc şi un ucrainean) care i-au adus, cu ajutorul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, în schimbul unor sume de bani.

Cea mai importantă acţiune de depistare a acestor ilegalităţi a avut loc în luna iulie când poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, în zona Vama Veche, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.

'Ambarcaţiunea a intrat în apele teritoriale ale României, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de persoane care au solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră. Drept urmare, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare. Pe ambarcaţiune se aflau 34 de bărbaţi, 5 femei şi 15 minori, cetăţeni din Afganistan, Iran şi Pakistan şi două călăuze, ambele din Georgia', precizează sursa citată.

AGERPRES