După un început de săptămână foarte bun, cu creşteri generalizate care au adus o nouă valoare maximă pentru indicele care monitorizează toate acţiunile listate la Bursa de Valori (BET C), corecţiile de miercuri şi joi au anulat aceste câştiguri.

Finalul de săptămână a adus o calmare a pieţei de acţiuni interne, cu tendinţă uşor ascendentă.
Această evoluţie volatilă a pieţei s-a datorat atât informaţiilor venite din mediul politic, cât şi evoluţiilor pieţelor externe de capital. Cu o scădere de 4,5 procente pentru indicele Shanghai Composite al pieţei din China în şedinţa de joi, investitorii şi-au amintit de sfârşitul lunii februarie, când tot o scădere semnificativă pe această piaţă a adus corecţii importante la nivel global în pieţele de acţiuni. Temerile au fost anulate în finalul săptămânii, când indicele a câştigat patru procente, iar indicele principal al pieţei americane, Dow Jones, a stabilit noi valori maxime istorice.

În condiţiile unei stabilităţi la nivel politic, era de aşteptat ca şi pe piaţa de la Bucureşti să vorbim acum de noi maxime, atât pentru indicele principal BET, cât şi pentru indicele sectorial BET FI, cum se întâmplă atât în pieţele americane, cât şi pe cele europene. Chiar şi în condiţiile actuale, săptămâna a fost închisă în creştere cu aproximativ 1,5 procente pentru cei trei indici ai bursei de la Bucureşti.

În săptămâna analizată a continuat seria de raportări financiare aferente anului trecut, cele mai importante fiind din partea Petrom şi BRD Groupe Société Générale. La reluarea tranzacţionării pentru acţiunile Petrom, în şedinţa de joi, s-au încheiat schimburi cu aceste titluri şi la nivelul de 0,495 lei/acţiune, care reprezintă minimul de tranzacţionare din iunie 2006. Trendul descendent pe care evoluează acţiunile Petrom se datorează atât estimărilor în scădere pentru principalii indicatori aferenţi acestui an, cât şi informaţiilor despre mult discutatul pachet de 8% care va reveni salariaţilor. Pentru acest an, se estimează un profit net de 1,69 miliarde de lei, în scădere cu 26% faţă de valoarea înregistrată în 2006 şi o cifră de afaceri de 10,64 miliarde de lei, mai redusă cu 19%. La cursul curent de tranzacţionare (0,545 lei/acţiune), chiar şi în condiţiile din bugetul de venituri şi cheltuieli, indicatorul PER este 18, valoare uşor mai ridicată decât cea indicată pentru acest sector.

Datele finale obtinute în anul 2006 pentru BRD Groupe Société Générale indică o creştere de 29 de procente pentru veniturile totale şi de 18% pentru profitul net. Profitul pe acţiune este de 0,94 lei, care, la un curs de 22,5 lei, conduce la un PER de 24. Valoarea le depăşeşte pe cele caracteristice sectorului bancar din zona CEE, fiind explicată prin aşteptările pozitive privind ratele de creştere pentru profit. Estimările oficiale indică o creştere a profitului net în 2007 pentru grupul BRD de peste 15%.
Din primele 15 societăţi selectate după valoarea săptămânală a tranzacţiilor, doar pentru două cursul a fost în scădere, respectiv pentru Petrom (-0,91%) şi pentru Impact (-0,65%), ceea ce dovedeşte că investitorii au reuşit să depăşească destul de uşor influenţa negativă dinspre partea politică. 

35-2186-1.jpg

35-2187-2.jpg

35-2188-a.jpg35-2189-b.jpg

35-2190-c.jpg