Cum se încarcă în mod corect un telefon mobil? Învaţă să îţi protejezi bateria

Greşeala majoră pe care o fac foarte multe persoane care deţin un telefon mobil. Este vorba despre modul în care se încarcă un astfel de dispozitiv.

Dacă nu respecţi anumite reguli simple, rişti să scurtezi foarte mult durata de viaţa a bateriei. Iată cum se încarcă, în mod corect, un telefon mobil.

Cei mai mulți dintre noi – utilizatori ocazionali și entuziaști deopotrivă – suntem mereu în căutarea smartphone-urilor cu cea mai lungă durată de viață a bateriei.

Și, deși încărcarea rapidă ne ține la maximum în fiecare zi, absența bateriilor înlocuibile înseamnă că, în cele din urmă, celulele litiu-ion incluse în telefoanele noastre vor îmbătrâni și se vor deteriora, ceea ce face mai dificilă maximizarea duratei de viață a bateriei.

Dacă ați păstrat un telefon timp de câțiva ani, probabil ați observat că bateria nu pare să mai reziste la fel de mult ca atunci când telefonul era nou.

După patru sau cinci ani, multe telefoane se luptă să reziste o zi întreagă cu o singură încărcare. Păstrarea unui telefon chiar mai mult timp poate însemna probleme și pentru fiabilitate, deoarece vă puteți confrunta cu opriri bruște.

Din păcate, capacitatea bateriei scade inevitabil odată cu vârsta. Dar asta nu înseamnă că nu puteți face nimic pentru a prelungi durata de viață a bateriei smartphone-ului.

telefoane mobile smartphone
Cum se încarcă un telefon mobil? / SURSA FOTO: Freepik

Câteva sfaturi utile, pe scurt

Cum se încarcă în mod corect un telefon mobil? Dacă v-ați întrebat vreodată care este cel mai bun mod de a vă încărca bateria, iată câteva sfaturi dovedite științific pentru a maximiza durata de viață a bateriei.

Evitați ciclurile de încărcare completă (0-100%) și încărcarea peste noapte. În schimb, reîncărcați telefonul mai regulat cu încărcături parțiale.

Limitarea încărcării maxime a smartphone-ului la 80-90% este mai bună pentru sănătatea bateriei decât încărcarea completă de fiecare dată.

Utilizați tehnologiile de încărcare rapidă și de încărcare wireless cu moderație și doar atunci când dispozitivul este rece.

Căldura are potențialul de a accelera degradarea sănătății bateriei. Nu vă acoperiți telefonul atunci când îl încărcați și păstrați-l departe de locurile mai calde.

Nu jucați jocuri intensive, nu transmiteți videoclipuri și nu rulați alte sarcini de lucru intensive în timpul încărcării pentru a evita încălzirea și solicitarea bateriei, scrie Android Authority.

Nu mai lăsa telefonul în priză peste noapte!

Cum se încarcă în mod corect un telefon mobil? Încărcarea pe timp de noapte sau într-un suport în timpul zilei este un obicei foarte comun, dar nu este recomandat din mai multe motive (vechiul mit al „supraîncărcării” nu este unul dintre ele). În primul rând, încărcarea continuă a unei baterii pline poate provoca placarea litiului metalic, ceea ce reduce stabilitatea pe termen lung și poate duce, în cazuri rare, la defecțiuni și reporniri ale dispozitivului.

În al doilea rând, încărcarea peste noapte lasă bateria la o tensiune de stres mai mare atunci când este la 100%. În al treilea rând, și cel mai important, creează un exces de căldură cauzat de risipa de energie irosită.

În timp ce unele telefoane dezactivează încărcarea odată ce sunt pline, multe dintre ele trag până la 0,5 amperi și uneori chiar mai mult de la priză.

Oprirea smartphone-ului pe timpul încărcării nu va face vreo diferență. Deși nu este vorba de o cantitate masivă de energie, aceasta va împiedica telefonul să se răcească la fel de repede și va continua să treacă printr-o o mică parte a bateriei, rezultând un mini-ciclu.