Poliția Română avertizează toți românii

Poliția Română avertizează cu privire la apariția unui nou tip de fraudă, denumit „Romance Fraud”, care devine tot mai întâlnit. Aceasta reprezintă o tactică manipulatoare în care indivizii, ce susțin că sunt medici activi în zone de conflict, câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice stabilite online, având ca scop obținerea unor beneficii financiare sau a informațiilor confidențiale (date personale, financiare sau bancare).

Conform informațiilor furnizate de Poliția Română, fenomenul „Romance Fraud” constă în construirea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei, cu intenția de a o exploata financiar sau de a obține informații personale de la aceasta.

”În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război. Aceştia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relaţii cu aceştia, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare”, arată sursa citată.

Autorii acestei infracțiuni pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar transferuri de bani sub diverse pretexte, cum ar fi oferirea de ajutor pentru „situații de urgență” sau susținerea unor organizații umanitare fictive.

Poliţia Română avertizează: Nu dați bani sau date confidențiale!

Polițiștii menționează că au fost înregistrate astfel de fapte la nivel european, inclusiv în România, și recomandă adoptarea unor măsuri preventive, cum ar fi:

1. Verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la aceştia ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare).
2. Păstrarea datelor personale în siguranţă – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesară protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă.
3. Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.
4. Raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă.
5. Utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating. Se recomandă ca toţi cetăţenii să fie precauţi în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating şi să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.
6. Se recomandă informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârşirea infracţiunilor în mediul online, precum şi implementarea de măsuri de prevenţie şi contracarare. Cetăţenii trebuie să cunoască cum să identifice potenţialele înşelăciuni din mediul online şi să reacţioneze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.