Această practică e deja o obişnuinţă pentru poliţia din Hanovra, de pildă, însă se află la limita dintre legalitate şi ilegalitate, aşa cum arată un material DW.

La recenta întrunire a miniştrilor au fost prezentate argumente pro şi contra folosirii reţelelor de socializare în anchetele poliţieneşti. Un prim argument în favoarea acestei mişcări a ţinut de impactul mare pe care îl au canelele de acest gen asupra publicului larg, care este semnificativ deasupra celor aferente clasicelor canale (ziare sau posturi de radio şi televiziune). Peste 110.000 de utilizatori au dat deja Like paginii poliţiei din Hanovra. În plus, nu de puţine ori, poliţiştii au avut succes folosind astfel de platforme de comunicare, mai ales că internetul nu şterge informaţiile şi nici falsele acuzaţii

Anchete de această natură nu respectă, însă, prevederile legale, deoarece poate fi uşor invocată problema protecţiei datelor personale. Există, totuşi, mesaje clare pe pagina de Facebook a poliţiei din Hanovra, din partea celor care i-au dat Like acesteia: "Nu vă lăsaţi impresionaţi de protecţia datelor personale! Dacă indiciile ajută la prinderea unor criminalii periculoşi, atunci orice mijloc este legal."

Reglementări urgente

Ministrul de justiţie din landul Hessa, Jörg-Uwe Hahn, cere să creeze reţele sociale speciale pentru organele de anchetă. Un proiect de lege urmează să legalizeze urmărirea publică şi să interzică publicarea detaliilor pe servere private.

Pe de altă parte, senatoarea pe Justiţie din Hamburg, social-democrata Jana Schiedek, aminteşte de respectarea legii protecţiei datelor în momentul în care se decide publicarea de fotografii pe reţelele de socializare. "Se impune un control strict, astfel încât pozele să fie transferate de pe serverul poliţiei pe servere private."

Poliţia federală aşteaptă acum ca miniştrii din landurile federale să stabilească o legislaţii clară, care să includă şi "urmărirea persoanelor cu fotografii sau imagini video ca ultimă măsură, după o atentă analiză a fiecărui caz în parte", scrie DW.