"Investiţiile în cele şase centre de servicii pentru clienţi se ridică la peste 4 milioane de euro. Obiectivul nostru este să fim cât mai aproape de clienţi, să ne găsească nu doar pe internet, să aibă acces la toată paleta de produse: RCA, asigurări de locuinţe, de viaţă şi corporate", spune Bela Torok, directorul general al Astra Biztosito, sucursala din Ungaria a Astra Asigurări. Compania, care îl are ca acţionar majoritar pe omul de afaceri Dan Adamescu, a intrat pe piaţa din Ungaria în toamna anului 2010.
Potrivit cifrelor furnizate de companie, în primele şase luni ale anului curent Astra Asigurări a subscris în afara României circa 9 milioane de euro. În acelaşi timp, statisticile publicate de Asociaţia Asigurătorilor din Ungaria (MABISZ) arată că în semestrul I 2012 sucursala de la Budapesta a ASTRA Asigurări a realizat un volum care o plasează pe locul 27 din totalul de 32 de companii membre ale asociaţiei. Anul trecut, a vândut poliţe de aproximativ 50 de milioane de lei. În România, compania ocupa prima poziţie pe piaţa locală a asigurărilor la finalul anului trecut, dar a coborât pe poziţia a doua la jumătatea acestui an, în urma Omniasig, compania rezultată din fuziunea vechiului Omniasig cu BCR Asigurări.

Cinci companii româneşti subscriu peste graniţă

Peste 5,5% din totalul pieţei de asigurări din România vine din subscrieri în afara graniţelor ţării. Cele cinci companii care au reuşit să vândă în alte ţări sunt CITY Insurance (peste 165 mil.lei), ASTRA Asigurări (circa 40 mil. lei), ASITO KAPITAL (18 mil. lei), CREDIT EUROPE Asigurări (6,3 mil. lei) şi FORTE Asigurări (0,7 mil. lei). CITY Insurance a fost prima companie din piaţă locală de profil care a început să vândă produse pe o altă piaţă europeană, afacerile derulate pe piaţa din Italia susţinând într-un ritm alert creşterea cifrei de afaceri a companiei. În primul semestru din 2012, 87% din totalul subscrierilor CITY Insurance au fost realizate în afara României. În cazul ASITO KAPITAL, afacerile desfăşurate în afara ţării generează 40% din total, pentru CREDIT EUROPE Asigurări – 29%, iar în cazul FORTE Asigurări acelaşi indicator se situează la aproximativ 8%.