România cheltuie o treime din banii colectaţi din taxe şi impozite pentru a plăti salariile bugetarilor, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Ministrul Finanţelor şi al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii sindicaliştilor aflaţi în grevă generală că România cheltuie prea mult cu salariile bugetarilor.
„Pentru 2010 cheltuielile statului cu salariile vor trebui să scadă de la 9,4% din PIB, cât reprezintă anul acesta, la 8,7% din PIB. Dacă în urmă cu câţiva ani aveam 1,1 milioane bugetari, acum sunt peste 1,3 milioane. Cheltuielile cu salariile raporatate la veniturile publice obţinute din colectarea taxelor şi impozitelor reprezintă 31% şi trebuie să fie cu 7-8% mai puţin, pentru că media europeană este de 23%”, a spus Gheorghe Pogea.

Statul vrea „înţelepciune şi înţelegere” de la bugetari

Autorităţile au solicitat sindicaliştilor „înţelepciune şi înţelegere” pentru ca să înţeleagă situaţia economică dificilă şi să încerce să rezolve problemele până în noiembrie. „Trebuie găsit un echilibru între ceea ce reprezintă situaţia economică actuală şi nevoile bugetarilor. Înainte de campania electrală ar trebui încheiate discuţiile pentru ca să nu se dea conotaţii politice acestor probleme”, a spus Pogea.
El a explicat că statul trebuie să susţină şi sectorul privat „pentru că este cel care asigură 70% din PIB şi este cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma acestei crize economice”.