Osama bin Laden a dorit să-l asasineze pe Barack Obama astfel încât „complet nepregătitul” Joe Biden să preia funcția de președinte și să arunce Statele Unite „într-o criză”, potrivit documentelor găsite în campusul din Pakistan unde a fost ucis teroristul.

Documentele secrete au conturat un plan de ucidere a lui Obama și a comandantului militar al SUA, David Petraeus, în timp ce călătoreau cu avionul.

“Motivul pentru a se concentra asupra lor este că Obama este șeful statului și uciderea lui va face automat ca [icepreședintele Biden să preia președinția și asta va duce SUA într-o criză. În ceea ce îl privește pe Petraeus, el este omul momentului și uciderea lui ar modifica calea războiului în Afganistan”, a scris bin Laden unui adjunct din organizația sa teroristă.

Bin Laden și-a dorit în mod special ca liderul terorist Ilyas Kashmiri să-l doboare pe Obama. „Vă rugăm să rugați pe fratele Ilyas să-mi trimită planul și pașii pe care i-a făcut în această lucrare”, a scris bin Laden către locotenentul superior, Atiyah Abd al-Rahman. Totuși, Kashmiri nu a ajuns prea departe în complot; el a fost ucis în 2011 cu o dronă a armatei SUA, la scurt timp după ce însuși bin Laden a fost împușcat mortal de forțele speciale din SUA.

Mesaje contradictorii ale lui Biden

În ceea ce îl privește pe Biden, acesta a transmis mesaje contradictorii despre misiunea care a dus la uciderea lui Bin Laden. Presa americană scrie că Obama a format o echipă care să decidă soarta teroristului în aprilie 2011, echipă din care făcea parte din Biden.

În ianuarie 2012, Biden a dezvăluit că s-a opus atacului și a susținut că „fiecare persoană din acea cameră și-a exprimat opoziție”, cu excepția directorului CIA, Leon Panetta, care a susținut atacarea complexului în care se afla teroristul.

“Domnul. Președinte, sugestia mea este să nu atacați”, a declarat Biden că i-a spus șefului său, conform raportului The New York Times. “Trebuie să mai facem alte două lucruri pentru a vedea dacă este acolo.”

Dar în 2015, Biden s-a răzgândit și a spus că i-a spus lui Obama „ar trebui să meargă înainte cu planul”.

Obama însuși a confirmat opoziția lui Biden față de plan, spunându-i lui Mitt Romney într-o dezbatere prezidențială din 2012: „Chiar și unii din propriul meu partid, inclusiv actualul meu vicepreședinte, au avut aceeași critică ca și tine”.

SEAL Team Six a aterizat în cele din urmă în complexul lui Bin Laden, cu două elicoptere MH-60, l-a ucis pe liderul terorist și a confiscat o bază de date foarte importantă a rețelei teroriste.