Cel mai mare importantor de ovine şi bovine în România, Iordania, ar urma să suspende importurile din România. Ce-i drept, nu există încă o confirmare oficială a suspendării acestor importuri, dar fermierii spun că se observă o îndepărtare a ţărilor arabe de produse româneşti, odată cu răcirea relaţilor între state.

Totul a pornit de la anunţul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie B1 TV.

„Suntem profund afectaţi de faptul că noi eram tradiţionali pe piaţa iordaniană, cât şi arabă. Nu e vorba doar de ovine şi bovine, ci şi de produse cerealiere. Noi fiind o ţară cu potenţial agricol suntem mereu în căutare de consumatori. Şi consumatorii de bază îi cam pierdem. Noi avem o tradiţie de 50 de ani cu ţările arabe, suntem principali furnizatori de materie agroalimentară şi 2-3 fraze spuse ne pot afecta foarte tare „, spune Taşcu Caraman, un fermier din Tulcea, pentru B1 TV.

Exportatorii români spun însă că deocamdată nu sunt probleme. Ei precizează că au existat nişte discuţii, dar pe moment se acordă aceste licenţe.

În plus, regele Iordaniei Abdullah al II-lea şi-a anulat luni vizita pe care trebuia să o facă în România, ca urmare a anunţului făcut de premierul Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei.

De altfel, şi în 2014 Ministerul Agriculturii din Iordania a interzis importul de ovine şi bovine din România, după ce Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a anunţat că a depistat mai multe cazuri de îmbolnăvire a acestora cu boala limbii albastre, potrivit agenţiei de ştiri iordaniene Petra. Un oficial din ministerul iordanian al Agriculturii, Munther Rifai, spunea atunci că OIE a raportat mai multe cazuri de boala limbii albastre depistate la animalele din România.

Citeşte şi: Dăncilă, față în față cu Benjamin Netanyahu. Ce se va întâmpla cu ambasada României din Israel

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminica trecută, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul de la București va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Sunt încântată să anunț astăzi (duminică – n.r.), în fața audienței AIPAC, că, după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim. Susținerea față de Israel și de comunitatea evreiască constituie preocuparea noastră constantă și este necesar să vă spun următoarele informații importante”, a declarat Viorica Dăncilă.

Citeşte şi: Dragnea, precizări despre mutarea ambasadei. „Decizia nu e la mine”

Anunţul a primit însă un val de critici.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis printr-un comunicat de presă că, prin declarațiile susținute duminică referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Viorica Dăncilă „demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român”.

Președintele mai arată că, „din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”.