Şerbănescu este activ pe piaţa imobiliară încă din anii ’90 şi a asistat la cicluri atipice de dezvoltare. El povesteşte că Revoluţia a fost urmată de o perioadă lungă de stagnare.

„La un moment dat părea fără orizont. În 1997 nu ne puteam gândi la aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. Se tranzacţionau apartamente la preţul unei maşini, chiar inferioare. Un Cielo costa 8.000 de dolari şi o garsonieră bună costa 4.000 de dolari“, îşi aminteşte brokerul imobiliar.

Ideea aderării la NATO şi la spaţiul european, apărută în 2002-2003, a consemnat începutul perioadei de creşteri rapide de preţuri la locuinţe. Creşterile bruşte de cerere, specifice perioadei de boom, nu pot fi urmate imediat de ofertă, pentru că aceasta de urmă este inflexibilă, şi atunci lucrurile se reglează prin majorări de preţuri. Evoluţia este caracterizată de managerul Cushman ca fiind total atipică pentru o economie normală. Creşterea bruscă a preţurilor din perioada 2003-2008 a fost urmată de o prăbuşire la fel de abruptă, până în 2013.

Astăzi, Şerbănescu spune că ne aflăm în faţa unei perioade de creştere sustenabilă, în care dezvoltatorii imobiliari, finanţatorii şi consumatorii au fost educaţi de ciclurile anterioare şi sunt mai prudenţi.

„Între 2004 şi 2007, tranzacţiile se făceau rapid de teamă să nu se vândă imobilul vizat. Atunci băncile finanţau proiecte imobiliare cu contribuţie zero din partea clientului. Era o nebunie. Acum, decizia fiecăruia dintre cei trei actori se cântăreşte mult mai mult“, spune Mihnea Şerbănescu.

Chiar dacă lumea priveşte cu optimism viitorul, acum nu mai există o euforie a tranzacţiilor cu locuinţe, adaugă el.

„Creşterea veniturilor şi a optimismului, la care asistăm acum, conduce la o creştere constantă a cererii, care poate fi urmată de creşterea ofertei, în timp. Preţul locuinţelor noi nu a crescut foarte mult în ultimii ani. În Cluj am înţeles că există o uşoară inflamare. În Bucureşti nu se mai fac proiecte doar în Militari şi Berceni, ci şi în zona de nord, însă nu asistăm la creşterea de preţuri din 2005-2007, când azi era un preţ şi peste două luni metrul pătrat era de două ori mai scump“, menţionează managerul.

Cushman & Wakefield Echinox este rezultatul unui acord de exclusivitate semnat luna trecută între Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în servicii imobiliare, şi firma românească DTZ Echinox.

Afilierea vine după fuziunea globală dintre Cushman & Wakefield şi DTZ din anul 2015. DTZ Echinox a fost partenerul companiei DTZ în România începând cu anul 2002.

Compania românească a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 3 mil. euro şi estimează pentru acest an o creştere de 35% a afacerilor. Motivul creşterii este pus pe seama noului parteneriat semnat, care poate constitui baza atragerii de noi clienţi, dar şi pe tranzacţiile imobiliare amânate de anul trecut pentru 2017, şi în care brokerul este implicat.