"Pe termen mediu, creşterea salariilor va sprijini dezvoltarea pieţei de retail pentru componente hardware, în timp ce modernizarea infrastructurii de telecomunicaţii este preconizată să accelereze procesul de poziţionare a României drept o piaţă importantă de outsourcing şi cloud computing", se arată într-un raport trimestrial al firmei de cercetare de piaţă.

Documentul atrage atenţia, însă, instabilitatea economică şi politică din regiune ar putea afecta negativ evoluţia pieţei.

Business Monitor International estimează că vânzările de componente hardware vor creşte la 2,9 miliarde de lei în acest an, de la 2,8 miliarde de lei în anul trecut. Creşterea este sprijinită de revigorarea pieţei de calculatoare personale şi notebook-uri, precum şi de o creştere semnificativă în volumul vânzărilor de tablete.

Piaţa de software este preconizată să avanseze la 1,2 miliarde de lei, faţă de vânzări de 1,1 miliarde de lei în anul precedent.

Ritmul de creştere continuă să fie afectat de numărul mare de piratări, dar cheltuielile cu soluţii software sunt estimate să crească, pe fondul instalărilor de noi versiuni pentru sistemele de operare existente, ca urmare a deciziei Microsoft din aprilie de a retrage suportul pentru Windows XP, se arată în raportul Business Monitor International.