Firma de cercetare iSuppli a redus previziunile cu privire la cresterea industriei de calculatoare personale cu aproximativ doua treimi, pe fondul deteriorarii rapide a conditiilor de pe piata, a cererii tot mai slabe si a intrarii mai multor economii in recesiune.

iSuppli se asteapta ca vanzarile de PC-uri in 2009 sa inregistreze o crestere de 4,3%, fata de estimarea initiala de 11,9%. Si in ceea ce priveste vanzarile din 2010, compania si-a redus previziunile de la 9,4%, la 7,1%.

„Situatia dificila de pe piata a dus la scaderea bugetului de cheltuieli. In acest fel si piata de PC-uri este afectata”, a declarat Matthew Wilkins, analist al iSuppli.

Comapania estimeaza, de asemenea, ca vanzarile de desktop-uri vor scadea cu 5% in 2009, la nivel mondial, in timp ce vanzarile de notebook-uri se vor majora cu pana la 15%.

In afara segmentului de netbook-uri insa, care va fi pe cresteri, lucrurile nu sunt la fel de promitatoare.

Unii producatori de PC-uri ai inregistrat in ultimele trimestre o scadere puterniza a veniturilor sau profiturilor. Astfel veniturile Dell au scazut cu 3% in ultimul trimestru, iar Lenovo a anuntat o scadere de 78% a profitului trimestrial.

Cu toate acestea, producatorii de PC-uri care se axeaza pe laptop-uri prevad cresteri puternice. Acer a anuntat, spre exemplu, la sfarsitul lunii octombrie ca mizeaza pe o crestere cu 25-35% a vanzarilor in 2009.

In ceea ce priveste piata din Romania, Dragos Nicolaescu, country manager al Fujitsu Siemens Computers Romania, estimeaza o scadere a pietei de desktop-uri, insa mizeaza pe o crestere a vanzarilor de laptop-uri, chiar daca nu la fel de puternica precum cea din 2007.

Sursa: CNET