Criptomonedele sunt de fapt bani digitali. Nu sunt monede sau bancnote propriu zise ci sunt un mijloc de plată, nebancar, care există doar pe calculatoare. Aceste monede nu se află însă pe un calculator central, nici pe vreun server ci sunt de regulă distribuite pe o rețea globală de calculatoare.Rețelele fără un server central se numesc rețele descentralizate.

Criptomonedele sunt create utilizând criptografia, un proces de transformare a informațiilor intr-un cod aproape imposibil de spart.Acest tip de monedă poate fi transmisă în toată lumea fără prea mari dificultăți, aceasta fiind o monedă globală, fără granițe.

Dar cum funcționează o piață a criptomonedelor?

Să luăm pentru început conceptul de piață. După cum prea bine știm, o piață este acel loc unde se întălnesc cumpărătorii și vânzătorii, unde există cerere și ofertă iar dacă vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg asupra unui preț, are loc o tranzacție. Pe același principiu este bazată și piața criptomonedelor.Participanții la o astfel de piață sunt vânzătorii, cumpărătorii și așa numitele exchange-uri (burse digitale).Un astfel de  exchange oferă utilizatorilor săi o platformă de tranzacționare. Astfel, criptomonedele pot fi vândute sau cumpărate prin intermediul unei platforme în schimbul unui comision de tranzacție.Tranzacționarea de pe piața criptomonedeloreste foarte similară cu tranzactionarea de pe piața valutară. Utilizatorii pot schimba o monedă în alta și înapoi.La început,se va schimba o monedă fiat/fiduciară (EUR/USD/RON) într-o criptomonedă. Există apoi posibilitatea de a schimba o criptomonedă în alta sau de a schimba o criptomonedă înapoi intr-o monedă fiat. 

 

Cum se determină prețul unei criptomonede?

Pe lângă cerere și ofertă, procesul deosebit de complex de creare a unei monede, denumit „minare”poate contribui la determinarea prețului unei criptomonede. Minerii sau participanții la rețeadatează tranzacţiile şi le partajează într-o bază de date publică, denumită blockchain. Astfel, prețul criptomonedei poate fi influențat și de nivelul de dificultate al blockchain-ului dar și de cantitatea de energie electricăutilizată pentru minerit. Până și prețul unei monede de tipBitcoin, prima și cea mai cunoscută criptomonedă până la ora actuală, ar putea influența prețul unei monede noi create.

Există astfel o sumedenie de factori de luat în considerare la stabilirea prețului unei criptomonede însă factorul cel mai important rămâne unul valabil pe toate piețele și anume cererea și oferta. La o primă analiză a pieței criptomonedelor, vom observa că aceasta este dominată de fluctuații frecvente de preț . Dacă pe alte piețe fluctuațiile de 10 -15% sunt rarisime, pe piața criptomonedelor putem întâlni fluctuații de preț de 50% chiar și într-o singură zi. 

Dar ce cauzează aceste fluctuații de preț?

Nu e deloc neobișnuit faptul că prețurile criptomonedelor sunt în continuă schimbare, întrucât tranzacțiile au loc pe plan global iar participanții la piața criptomonedelor influențează indirect prețul acestora în mod constant.Fluctuațiile de preț pot fi cauzate fie de dezechilibrul dintre cerere și ofertă, fie de diverse evenimente geopolitice, fie de valoarea percepută a unei monede și așa mai departe. 

 

Motivul pentru care prețul unei criptomonede crește este faptul că un număr mai mare de oameni vor să cumpere această criptomonedă decât vor să vândă. Valoarea percepută a unei monede de exemplu poate determina direcția pieței din acea zi. Astfel, dacă cumpărătorii consideră că dețin o monedă de valoare superioară, aceștia o vor păstra până la momentul în care prețul monedei va crește. Dacă un grup de oameni se hotărăște însă brusc sa vândă, din varii motive,  iar oferta va depăși cererea, prețul criptomonedei respective va scădea. 

Vorbim astfel despre o piață volatilă pe care unii ar putea-o considera totodată și vulnerabilă. Să nu uităm însă că aceasta este o piață relativ nouă și că fiecare piață parcurge o perioadă de volatilitate semnificativă, mai ales la început. Pe când riscurile și volatilitatea pieței criptomonedelor i-ar putea determina pe unii să nu tranzacționeze pe acestă piață, alții ar putea recunoaște o oportunitate imensă și tocmai acestea i-ar determina să pășescă în această lume a tranzacțiilor virtuale.