Circa 240.000 de certificate verzi, în valoare de 13 milioane de euro. Sunt cifrele care ne arată dimensiunea pieţei locale de certificate verzi în 2010, de două ori mai mare decât anul trecut, dar încă mult sub ceea ce şi-ar dori jucătorii. La finalul lunii octombrie, numărul producătorilor de energie din surse regenerabile ajunsese, conform OPCOM, la 43, faţă de 31 la finalul anului 2009, energia „verde“ produsă fiind de 2,3 ori mai mare în primele zece luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (448 GWh în 2010, faţă de 193 GWh în 2009).
„O contribuţie importantă în acest sens revine energiei electrice din surse eoliene“, explică reprezentanţii OPCOM, operatorul pie­ţei de energie electrică din România.
Iar avansul se regăseşte şi în numărul de certificate verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată: în primele 11 luni ale anului, acesta a crescut de 1,7 ori faţă de ianuarie-noiembrie 2009. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile şi livrat în reţeaua naţională şi pot fi vândute la OPCOM, însă fără intermediari. Adesea, acestea sunt confundate cu certificatele de emisii de carbon, acordate marilor poluatori, care pot fi tranzacţionate şi la Bursa din Sibiu, prin intermediul unor brokeri.
Marfă puţină, la preţ maxim
Cine sunt cei care vând certificate verzi? Companii din cele mai diverse şi de toate dimensiunile: de la Asociaţia familială Atomei Gheorghe la Energy Holding şi de la primăria comunei Floreşti (judeţul Prahova) la Hidroelectrica. „Avem o turbină hidro cu o capacitate de 14 KW. Ce nu folosim pentru consumul propriu, vindem în reţea, însemnând cam zece MWh pe lună“, spune Maria Atomei. Iar certificatele verzi astfel obţinute sunt vândute prin OPCOM.
Preţul la care certificatele pot fi tran­zacţionate este reglementat prin hotărâre de guvern, putând varia între 27 şi 55 de euro.  Din luna martie, când a început tran­zacţionarea certificatelor pentru energia produsă anul acesta, preţul la care certificatele se tranzacţionează este acelaşi, cel maxim: 232,36 lei.
„Asta pentru că cererea este foarte mare. Nu se produce decât 1% din obiectiv“, explică Gheorghe Tripon de la Green Energy, unul dintre participanţii pe această piaţă. Investiţiile tot mai numeroase în acest domeniu vor duce, inevitabil, şi la creşterea pieţei certificatelor verzi. De exemplu, CEZ a primit certificate în valoare de circa un milion de euro pentru energia produsă în parcul eolian de la Fântânele. Iar acesta este abia la început. 
O piaţă care abia acum se lansează
„Este de aşteptat ca tendinţa de creştere a pieţei să se menţină şi în următorii doi-trei ani, având în vedere situaţia la zi a contractelor de racordare încheiate de investitori cu Transelectrica şi cu operatorii de distribuţie“, mai spun oficialii OPCOM. Reprezentanţii pieţei private sunt chiar mai încrezători.
„Anul acesta s-au instalat circa 500 MW, practic dublându-se capacitatea pe energie eoliană“, spune Gheorghe Tripon. Dintr-un foc, asta înseamnă că anul viitor piaţa s-ar dubla. În plus, dacă se va aplica şi legea publicată în Monitorul Oficial încă din luna august şi producătorii de energie eoliană ar primi două certificate pentru fiecare MWh livrat în reţea, şi nu unul, ca acum, piaţa s-ar dubla încă o dată“, spune el.
Este vorba de Legea nr. 139/2010, care nu este aplicată din cauza lipsei normelor metodologice. Documentul mai prevede şi că producătorii de energie în microhidrocentrale noi vor primi trei certificate, la fel şi cei care produc energie din biomasă şi biogaz. Energia fotovoltaică (solară) ar urma să fie recompensată cu şase certificate pentru fiecare MWh.