Lovitură pentru rivalii companiei Pfizer. Decizia luată în SUA de FDA

Este vorba de Rinvoq și, respectiv, Cibinqo. Cele două medicamente funcționează fiecare prin suprimarea kinazelor Janus (JAK) un grup de proteine ​​care reglează sistemul imunitar și inflamația, informează site-ul Biopharmadive.

Rinvoq fusese autorizat anterior de FDA pentru a trata două tipuri de artrită, în timp ce pentru Cibinqo este cea mai recentă aprobare din SUA.

Cele două medicamente se administează pe cale orală

Atât medicamentul de la AbbVie, cât și cel al Pfizer se administează pe cale orală, o facilitate care le-ar putea ajuta să concureze eficient cu tratamentele injectabile împotriva dermatitei atopice, cum este Dupixentul de la Sanofi. În primele nouă luni din 2021, Sanofi a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de euro în urma vânzării soluției injectabile Dupixent.

Dupixent este indicat pentru tratamentul dermatitei atopice moderată până la severă, la adulți și la adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, care sunt candidați pentru terapie sistemică.

Între timp, Pfizer a realizat o nouă afacere de imunologie în jurul unui alt medicament care blochează JAK, cunoscut sub numele de Xeljanz, care a fost aprobat in 2012 pentru anumiți pacienți cu artrită reumatoidă. Dar vânzările Xeljanz au început să scadă datorită unor preocupări de siguranță.

Dermatita atopică afectează până la 10% dintre adulții din întreaga lume

Cibinqo, care este cunoscut și sub numele său științific abrocitinib, urmează să dezvolte această afacere în continuare. Într-o prezentare recentă, Pfizer arată că eczema, numită și dermatită atopică, afectează până la 10% dintre adulții din întreaga lume și până la 20% dintre copii, o treime dintre acești pacienți prezentând o boală moderată până la severă.

În SUA, există aproximativ 6,5 milioane de adulți și 3,2 milioane de copii cu dermatită atopică moderată până la severă, potrivit Pfizer. Aprobarea pentru Cibinqo este doar pacienții adulți, în timp ce cea pentru Rinvoq include adulții și copiii cu vârsta de peste 12 ani. În tratarea dermatitei atopice se mai folosesc și antihistaminice non-sedative orale, cum e certizina, care ajută la ameliorarea mâncărimii și calmarea pielii.