Contractele cu livrare în decembrie au avansat cu 1,3%, după ce ieri pierduseră 3,7%. De asemenea, moneda europeană s-a întărit în raport cu dolarul, în timp ce costurile de împrumut ale Italiei şi Spaniei s-au redus după ce BCE a raportat că a cumpărat bonduri ale celor două ţări. Preţul petrolului a avansat cu 1,1% în această săptămână şi, dacă nu îşi va schimba direcţia, va marca a şaptea creştere săptămânală, cea mai lungă rundă din mai mult de doi ani.

“Piaţa fizică a petrolului rămâne destul de strânsă, ceea ce serveşte ca suport pentru piaţa de tranzacţionare. Ea beneficiază de asemenea de o revenire a monedei europene”, a spus James Zhang, analist al Standard Bank din Londra.

Ţiţeiul neprelucrat (crude) cu livrare în decembrie a crescut pe New York Mercantile Exchange (NYMEX) cu 1,30 dolari până la 100,12 dolari/baril. Asta după ce ieri pierduse 3,77 dolari, până la 98,82 dolari. De asemenea, cele mai mari contracte pentru luna ianuarie s-au încheiat în creştere cu 1,20 dolari, până la 100,20 dolari/baril.

Preţul pentru ţiţeiul Brent cu livrare în ianuarie s-a stability în urcare cu 1,74 dolari, la 109,96 dolari/baril pe bursa ICE Futures Europe exchange din Londra. Prima dintre contractul de referinţă european şi cel american s-a majorat la 9,63 dolari/baril, de la 9,29 dolari/baril cât era ieri.

Totodată, euro a câştigat peste 1,1% în faţa dolarului, după ce ieri picase până la cel mai mic nivel din această lună, chiar dacă preşedintele BCE Mario Draghi a făcut un apel către politicieni pentru a accelera implementarea reformelor agreate prin fondul de salvare al regiunii, semnalând ezitare în a extindere programul de cumpărare de bonduri.