Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști englezi, Peter Oborne, editorialist la Daily Telegraph, merge mai departe și spune că actuala filozofie a construcției europene se aseamnă cu bolșevismul.

“În multe aspecte, UE este o organizație atât de incompetentă încât îți este greu să o iei în serios. Nu poate să-și adune avantajele, pare un fel de fantastică Ruritania prin felul în care se guvernează. Pe de altă parte, este și o cruzime, asta dacă ai sentimente de umanitate și compasiune. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă acum cu euro, care reprezintă impunerea unei politici monetare foarte dogmatice unor țări cu mare diversitate. Mă refer aici la distrugerea economiei grecești, a mediului de afaceri din Grecia și la crearea șomajului în masă din Grecia, Spania și Italia. Este cu adevărat groaznic și vine din doctrina care susține că trebuie să ai o sigură politică monetară și o singură politică economica pe un continent unde sunt multe diferențe”, a spus Oborne.
Flilozofia UE, crede editorialistul Daily Telegraph, a creat premisele unei imense crize economice.
“Zona euro a fost un experiment, Euroscepticii au avertizat în legătură cu el. Dar s-a mers înainte. Nu s-a creat haos financiar, s-a creat baza unui mare cataclism financiar. Și asta distruge industriile din toată Europa cu un ritm extraordinar, un ritm infricoșător. Ei sunt fanatici. Poți să-i compari în multe feluri cu comuniștii din Rusia din 1930. Fiecare trebuie să facă parte dintr-un plan foarte exact. Cineva a spus că nu poți face o omletă fără să spargi ouăle. Acesta a fost atunci atitudinea elitei bolșevice. Acum, aceasta este atitudinea elitei Europene în secolul 21. Așa că Grecia este distrusă, oamenii își pierd locurile de muncă, reperele economice ale țării au dispărut, dar este un sacrificiu care merităcât timp ne îndreptăm către o Europă unificată. Acest fanatism este înspăimântător”, încheie Peter Oborne.