Simplu, rapid, dar mai ales gustos! Așa ar trebui să fie rețeta ideală pregătită de gospodine atunci când prepară pește. Și cel mai simplu, asta e clar, e să ungă puțin o tigaie cu ulei și să arunce peștele la prăjit.

Ei bine, rețeta asta nu este bună întotdeauna. Există și pești care nu pot fi gătiți astfel pentru că „meseriașii” în domeniu consideră prăjitul peștelui o greșeală. Chef Josepf Hadad a dat indicații pe blogul personal despre cum trebuie gătit peștele … fără greșeală.

Sfaturile lui chef Hadad

„Peștii cu fileuri mai groase au tendința să se usuce în procesul de prăjire, în vreme ce cei mai firavi se comportă mai bine. De asemenea, este păcat să pui la prăjit peștii plini de grăsimi naturale, pentru că de multe ori vor deveni prea grei pentru digestie în acest fel. În plus, grăsimile naturale vor împiedica obținerea crustei crocante dată de prăjire în general.

Somonul, printre cei mai populari pești peste tot în lume, nu se pretează prea bine prăjirii, nici direct în ulei, nici pane. Mai bine îl gătiți la cuptor sau la aburi, ori direct pe grătar, pentru a-i scoate în față calitățile.

În aceeași situație este și macroul, un pește foarte gras, dar care, pe deasupra, are și o textură foarte delicată, care îl va face să se dezintegreze la prăjire. Plus gustul foarte puternic, ce este întărit prin acest proces. Pe plită sau la cuptor este cea mai bună variantă pentru macrou, iar pentru aroma intensă, puteți asocia capere sau hrean la servire”, scrie chef Joseph Hadad, pe blogul său.

Nici somnul …

Nici somnul, care este și el foarte gras, nu trebuie prajit, ci gătit clasic, la cuptor. „Peștele spadă este minunat pentru fileurile sale, pe care mulți bucătari le preferă, dar este și un pește destul de pretențios, care se usucă imediat dacă este gătit incorect. Iar prin prăjire acest lucru se întâmplă.

Pentru prăjit, însă, nu pot să nu menționez regele peștilor prăjiți din România, crapul. Acesta este, oricum, foarte versatil, și dacă îți plac peștii de apă dulce, modurile în care îl poți găti sunt foarte variate.

Și păstrăvul este foarte popular și potrivit prăjirii. Acesta se asociază bine cu legumele la grătar sau o salată proaspătă, nu doar cu cartofi”, mai spune chef Hadad.