Se fac rapid și se pot mânca așa, ca preparat de sine stătător, ca gustare sau ca garnitură la friptură, la pește prăjit, alături de o salată de vară sau lângă o porție de murături. Serviți cu ketchup, maioneză, brânzeturi, verdețuri sau alte sosuri picante, cartofii nu au rival.

Dar cum putem reinterpreta cartofii, savurându-i sub formă de tartine sau de găluști? Iată care sunt cele mai populare preparate din cartofi, potrivit Mashed.

Irlanda – „Boxty”

Dacă doriți un deliciu crocant cu amidon, delicioasa clătită de cartofi este o gustare simplă, care se servește la micul dejun, la prânz și la cină. Boxty are o importanță istorică pentru bucătăria irlandeză și, din cele mai vechi vremuri s-a dovedit a fi un aliment de bază în multe gospodării. Clătita de cartofi este făcută din piure de cartofi, cartofi rași si câteva produse esențiale pentru copt, toate amestecate pentru a face cele mai pufoase clătite. Mulți preferă să le prăjească și să le taie în felii, ca pe pizza.

Norvegia – „Raspeballer”

Raspeballer sunt, de fapt, un fel de găluște făcute din cartofi mărunțiți și fierți ore în șir, într-o supă de carne, până devin fragede. Gălușca de cartofi servește ca o bază neutră, fiind combinată apoi cu tot felul de toppinguri. Mulți aleg să o mănânce cu diferite legume și carne fiartă, în timp ce alții optează pentru o combinație de zahăr brun sau cu bacon mărunțit.

Filipine – Camote Cue

Camote Cue, celebrul fel de mâncare stradală filipineză, care se vinde pe băț, este făcut din cartof dulce, cremos, și merge mână-n mână cu un strat de zahăr brun crocant. Tăiată rondele, caramelizată și servită fierbinte alături de un ceai sau de o cafea, gustarea acționează ca o bombă de carbohidrați, fiind foarte sățioasă. Combinată cu frișcă, nucă de cocos prăjită și alte delicii dulci, camote cue este unul dintre numeroasele alimente stradale care și-au câștigat, pe bună dreptate, popularitatea.

Peru – Papa a la Huancaína

Papa a la Huancaína este un fel de mâncare cu cartofi galbeni, acoperit cu un sos picant făcut din aji amarillo – ardeiul galben peruan, servit cu un ou fiert tăiat în jumătate și câteva măsline. Papa a la Huancaína este cunoscut și pentru textura cremoasă și aromele îndrăznețe. Cartoful acționează ca bază fermă a preparatului, dar vedeta este sosul galben picant. Amestecând aji amarillo, smântână, ulei vegetal, biscuiți, sare, piper și o notă de queso fresco, veți pregăti un sos care face din papa a la Huancaína un preparat special în bucătăria peruană.

Polonia – Kopytka

Spre deosebire de găluștele de cartofi din alte bucătării, cum ar fi cele din Norvegia, kopytka sunt destul de mici – aproape cât celebrele gnocchi. Servite fie ca garnitură, fie ca fel principal, kopytka sunt făcute dintr-un aluat de cartofi, fiert în apă, apoi strecurat și transformat într-un un fel de paste. Se pot combina cu aproape orice sos de carne sau de paste – sau se poate opta pentru clasica combinație de unt și pesmet. Alte interpretări clasice sunt kopytka cu tocană de vită (gulasz), cu unt topit și cu zahăr brun.