În ansamblu, în ţările din Europa Centrală şi de Est, sub-estul Europei, Caucaz şi Asia Centrală, cel puţin o treime dintre respondenţi învinovăţesc Occidentul pentru criză, procentajele variind de la circa 70% în Slovacia şi Serbia sau aproximativ 60% în Cehia şi Ungaria la sub 30% în Rusia.

Ungurii şi bulgarii sunt mai supăraţi pe Vest decât românii, reiese din raportul BERD citat de Mediafax, în timp ce în ţări ca Ucraina, Republica Moldova şi Rusia percepţia că Occidentul este vinovat pentru criză este mai puţin răspândită.

Sprijinul pentru democraţie şi economia de piaţă a scăzut la nivelul noilor state membre UE în ultimii cinci ani (2010 faţă de 2006), potrivit sondajelor BERD, instituţia observând că, în general, populaţia din fiecare ţară tinde să atace "ceea ce are".

Cu alte cuvinte, locuitorii ţărilor cu o societate "mai liberă", care funcţionează conform principiilor democraţiei şi economiei de piaţă, şi-au pierdut din încrederea în aceste sisteme din cauza crizei, în timp ce popoarele care sunt guvernate de sisteme controlate mai strâns de stat, cu regimuri mai autoritare, înclină mai mult spre democraţie şi piaţa liberă.

Populaţia ţărilor cu economii emergente şi aflate în tranziţie din proximitatea Europei a avut mult mai mult de suferit în urma crizei financiare din 2008-2010 comparativ cu locuitorii economiilor din Europa de Vest, notează BERD.

În România, circa 60% dintre gospodării au fost afectate "destul sau semnificativ" de criză, potrivit rezultatelor sondajului BERD.

Mai puţin de 20% dintre gospodăriile din România care s-au confruntat cu pierderea unui loc de muncă au reuşit să acceseze scheme de ajutor de şomaj, faţă de aproape 50% în Germania şi Suedia sau peste 40% în Ungaria şi Cehia.

Expunerea economiei româneşti la zona euro provine din exporturi (16% din PIB), datorie externă (21% din PIB) şi investiţii străine directe (21% din PIB), potrivit datelor BERD.

Astfel, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria sunt cele mai expuse ţări la criza din zona euro, urmate de Croaţia, Slovenia, România şi Polonia.