Printre cetăţenii români care au revenit în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se regăsesc studenţi, persoane sub tratament medical şi alţi cetăţeni care se aflau în imposibilitatea de a-şi prelungi şederea pe teritoriul statelor respective, transmite MAE.

Cum a fost asigurată revenirea în țară

Revenirea în ţară a fost asigurată prin intermediul a două curse aeriene operate de compania Tarom, pe ruta Bucureşti-Paris-Bucureşti, respectiv Bucureşti-Londra-Bucureşti.

Demersurile autorităţilor române au permis şi revenirea unor cetăţeni rezidenţi în România, respectiv 19 cetăţeni francezi, doi cetăţeni canadieni, un cetăţean tunisian şi un cetăţean american, punctează MAE.

De asemenea, cu aceleaşi curse aeriene, pe rutele Bucureşti-Paris, respectiv Bucureşti-Londra, a fost facilitată şi revenirea în ţările de cetăţenie a unor cetăţeni britanici şi cetăţeni francezi care se aflau pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia importanţa verificării cu atenţie, anterior oricăror deplasări, a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

Avertizarea făcută de MAE

MAE avertizează într-un comunicat despre riscul de creştere a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei cu Bulgaria. În cazul cetățenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe amintește că singura cale de acces rutier o reprezintă tranzitul prin Bulgaria.

Singura cale de acces rutier pentru cetăţenii străini (Germania, Polonia, Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România) către destinaţiile turistice din Republica Elenă o reprezintă tranzitul prin Bulgaria, iar reintroducerea de către autorităţile elene de frontieră a măsurii scanării documentelor de călătorie creşte considerabil timpul alocat controlului acestora, este precizat într-un comunicat MAE.