‘Cifra noastră provizorie estimată pentru anul 2011 arată că şomajul total ar fi de 196 de milioane şi că vom ajunge în 2012 la 202 milioane, o creştere cu 6 milioane, şi în 2013 la 207 milioane, o creştere cu încă 5 milioane’, a declarat directorul Institutului Internaţional de Studii Sociale al OIT, Raymond Torres, într-o conferinţă de presă.

‘Ceea ce înseamnă că vom ajunge la o rată de şomaj de circa 6,1% în 2012’, a subliniat el. Iar această situaţie ridică şi mai multe probleme, pentru OIT, în contextul în care există în continuare un deficit de 50 de milioane de locuri de muncă prin raport cu ceea ce se întâmpla înainte de criza din 2008.

În opinia organizaţiei cu sediul al Geneva, este puţin probabil ca economia mondială să crească într-un ritm suficient de susţinut în următorii doi ani pentru a rezolva, simultan, problema deficitului de locuri de muncă actual şi a furniza locuri de muncă pentru peste 80 de milioane de persoane care ar urma să sosească pe piaţa muncii în cursul aceleiaşi perioade.

Tendinţele sunt în mod special îngrijorătoare în Europa, unde rata şomajului a crescut în aproape două treimi dintre ţări începând din 2010, conform raportului OIT. Printre altele, subliniază experţii, relansarea pieţei muncii a ajuns de asemenea ‘într-un punct mort’ în alte economii avansate, precum Japonia şi SUA.

‘Austeritatea nu a produs mai multă creştere economică’, a subliniat Torres, criticând politici de austeritate ‘contraproductive’ care au condus la o slabă creştere economică şi la distrugeri de locuri de muncă fără a reduce substanţial deficitele bugetare. ‘De exemplu, în Spania, deficitul a fost redus de la puţin peste 9% din PIB în 2010 la 8,5% din PIB în 2011, o foarte mică reducere după un program de austeritate drastic’, a explicat Torres, anticipând totodată că şi ‘capcana austerităţii este pe cale să se încheie’.
SURSA: Agerpres