Rusia a declarat marți că va preda cadavrele a 152 de soldați ucraineni găsite sub uzina siderurgică Azovstal din orașul portuar Mariupol, aflat acum sub controlul Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au găsit „152 de cadavre de militanți morți și de militari ai forțelor armate ucrainene”, despre care susține că au fost depozitate în interiorul unei unități de răcire și că sub cadavre au fost găsite „patru mine”.

„Partea rusă intenționează să predea reprezentanților din Ucraina cadavrele militanților și militarilor ucraineni găsite pe teritoriul uzinei Azovstal”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

După ce Moscova a preluat controlul asupra orașului Mariupol la sfârșitul lunii aprilie, apărătorii rămași în oraș au stat săptămâni întregi ascunși în tunelurile subterane de sub uriașa oțelărie Azovstal.

La începutul lunii mai, sute de soldați ucraineni s-au predat trupelor Moscovei la Azovstal, iar Rusia a indicat că aceștia vor fi judecați, scrie Al Arabiya, citând France Presse.

Apărătorii din Azovstal care s-au predat ar putea fi condamnați la moarte

Soldații ucraineni care s-au predat forțelor ruse la uzina siderurgică Azovstal din orașul Mariupol ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea, a declarat luni un oficial separatist pro-Moscova.

„Instanța va lua o decizie în privința lor”, a declarat Iuri Sirovatko, ministrul justiției din autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, citat de agenția de presă RIA Novosti. „Pentru astfel de infracțiuni avem cea mai înaltă formă de pedeapsă din DNR – pedeapsa cu moartea.

„Toți prizonierii de război se află pe teritoriul DNR”, a spus el, adăugând că printre aceștia se află aproximativ 2.300 de soldați din Azovstal.

Sute de apărători ucraineni ai portului strategic Mariupol, situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul țării, s-au predat în această lună, după ce au rezistat săptămâni întregi în tunelurile subterane de la oțelăria Azovstal.

Ucraina vrea schimb de prizonieri

Kievul a declarat că dorește să schimbe soldații în cadrul unui schimb de prizonieri, în timp ce Moscova a indicat că aceștia vor fi mai întâi judecați.

Printre luptătorii ucraineni care s-au predat se numără membri ai regimentului Azov, o fostă unitate paramilitară care s-a integrat în forțele armate ucrainene.

Rusia descrie unitatea, care a avut anterior legături cu grupuri de extremă dreapta, ca fiind o organizație neonazistă.

Sâmbătă, într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, liderii Franței și Germaniei l-au îndemnat pe președintele rus să îi elibereze pe luptătorii ucraineni din Azovstal, relatează The Moscow Times, care citează France Presse.