Ucrainenii nu vor accepta să muncească sub ocupația rusă

Mii de soldați ucraineni au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Rusia spune că s-au predat, iar Ucraina că au fost evacuați.

Președintele ucrainean, Volodimir Zeleneski a declarat că speră că un schimb de prizonieri le va permite să se întoarcă acasă, dar unii politicieni ruși au cerut ca aceștia să fie urmăriți penal pentru crime de război.

Multe dintre trupele rusești din Mariupol au fost deja desfășurate în altă parte.

În ceea ce privește orașul în sine, Yuriy Ryzhenkov, CEO al Metinvest Holding, proprietarul Azovstal, a declarat pentru Corriere della Sera: „Rușii încearcă să curețe orașul pentru a-și ascunde crimele. Locuitorii încearcă să facă orașul să funcționeze, să facă să funcționeze din nou rezervele de apă, dar sistemul de canalizare este deteriorat, au avut loc inundații și se tem de infecții”,

El a spus că, dacă rușii au repus în funcțiune uzina siderurgică, ucrainenii vor refuza să se întoarcă la locurile de muncă de acolo, potrivit Sky News.

„Nu vom lucra niciodată sub ocupație rusească”, a spus el.

Un alt oraș împărtășește soarta Mariupolului

Pe de altă parte, ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a postat fotografii din Rubizhne, în regiunea Luhansk, unde s-a petrecut o situație asemănătoare cu cea de la Mariupol.

Orașul avea aproximativ 60.000 de locuitori înainte de război, dar acum ministerul spune că a „împărtășit soarta Mariupol”.

Mariupol, mai la sud, a fost lăsat în ruine după bombardamentele constante ale Rusiei din ultimele luni.

Războiul nu se poate încheia decât pe cale diplomatică

Președintele ucrainean a declarat în cursul zilei de sâmbătă că războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice”.

„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.

„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.

„Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină” ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce „Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.