Cele mai multe locuri dintre cele 135.000 sunt la pensiuni – 75.000, în staţiunile montane – 30.000, în staţiunile balneare – 15.000, dar şi la mare – 2.500 de locuri şi în alte destinaţii, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc FPTR.
 
"Din cauza vremii urâte din ultimele săptămâni, românii nu s-au prea înghesuit să cumpere vacanţe pentru acest weekend. Paştele în staţiuni îl sărbătores în general orăşenii care nu prea au rude la ţară şi care trebuie să aleagă între vacanţa de Paşte şi cea de 1 Mai. Încă nu am ajuns la nivelul din 2008, când ne puteam permite două vacanţe atât de apropiate înainte de vacanţa de vară", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.
 
El a afirmat că vremea frumoasă din ultimele zile le dă motive de optimism hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni.
"Românul este o naţie last minute şi soarele din ultimele zile îi va face pe mulţi să ia drumul Paştelui la pensiuni. Asta ne face să credem că în final vom avea cel puţin încasările de anul trecut", a mai spus Răducan.
 
Şi Marinela Stoian, fondatorul ANTREC, a arătat că rezervările au început să se intensifice pe ultima sută de metri.
"Cam de ieri, alaltăieri au început. Până acum două zile, avem rezervări de 50-60%, sub aşteptări, din cauza vremii. Uneori, condiţiile meteo sunt la fel de importante ca tarifele", a explicat Stoian. Ea a spus că cele mai solicitate pensiuni sunt în Bucovina, Neamţ, nordul Olteniei şi în Sibiu.