„Cred că de la 1 septembrie ar putea să funcţioneze, dar ţine foarte mult şi de necesitatea acestor paturi. Acestea vor intra în funcţiune după capacitatea solicitată. Avem diferite localităţi unde unităţile sanitare nu pot face faţă solicitărilor pentru cazuri de ATI şi atunci redirijăm aceste cazuri. În prezent, avem peste 1.050 de locuri în ATI, cu acestea 28 de la Braşov.

Locurile din spitalele modulare sunt pregătite ca un debuşeu – ca cele de la Spitalul Elias din Bucureşti -, să preia cazurile de ATI care vor depăşi, într-un anumit context epidemiologic, numărul de paturi disponibile în spitale”, a transmis Nelu Tătaru.

Conform celor spuse de ministrul Sănătății, 429 de pacienţi cu coronavirus au nevoie de terapie intensivă.

Explicația lui Nelu Tătaru

De asemenea, conducerea SCJU Braşov a solicitat suplimentarea cu 68 de posturi a organigramei pentru a asigura personalul necesar spitalului modular, conform celor spuse de Nelu Tătaru.

„S-au făcut solicitările, din câte am înţeles, pentru 68 de cadre medicale, care au şi fost trecute în organigramă prin Hotărâre de Consiliu Judeţean. Rămâne ca managementul unităţii (SCJU – n.r.) să asigure aceste personal şi, dacă nu reuşesc, în cadrul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei să facem transferul pentru această capacitate”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Directorul medical al SCJU Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, a spus că unitatea modulară este funcţională, construcţia a fost finalizată şi dotată cu aparatură, însă problema rămâne asigurarea personalului.

Conform acestuia, modularul din curtea SCJU Braşov are în total 28 de paturi, 14 pentru ATI, 14 pentru terapie intermediară, adică acele cazuri care nu necesită ventilaţie invazivă.

„În câteva zile, din punct de vedere tehnic vom fi gata, însă partea de personal este o problemă. S-a aprobat mărirea de posturi, le scoatem la concurs, sperăm să şi vină oameni. Până atunci vom funcţiona cu oamenii noştri, pe care îi avem în spital”, a transmis dr. Cătălin Mişarcă.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.