Pesta porcină face ravagii! Zeci de mii de animale vor fi sacrificate pentru a preîntâmpina transmiterea virusului.

Trebuie precizat că nu există vaccin și nici tratament care să protejeze porcinele de această boală.

Pesta porcină face ravagii! 6 focare în județul Olt

Este focar de pestă porcină la o fermă din localitatea Ipotești, județul Olt. Aproape 30.000 de porci vor fi sacrificați.

Decizia a fost luată de către cei de la Direcția Veterinară din județul Olt. Astfel, urmează ca cei 30.000 de porci de la această fernă să fie sacrificați în cursul zilei de luni.

După sacrificarea animalelor, toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse.

S-au luat mai multe măsuri și în ceea ce privește localitatea. Primarul a declarat că în cursul zilei de luni, după ce porcii de la fermă vor fi uciși, vor fi verificate toate animalele din gospodăriile localnicilor, potrivit digi24.ro.

De asemenea, vor fi puse acele covoare cu dezinfectant în localitate. Cei de la Direcția Veterinară au delimitat această zonă și vor supraveghea și localitățile limitrofe Ipoteștiului.

La nivelul județului Olt sunt 6 focare de pestă porcină, în 6 localități.

Boală extrem de contagioasă

Pesta porcină africană necesită, în special în ultima perioadă, atenția tuturor posesorilor de porcine din România. Este o boală extrem de contagioasă, pentru care nu există vaccin, și mortală pentru mistreți și porci domestici.

Cum se manifestă pesta porcină africană?

– Porcii își pierd pofta de mâncare;

– Au urechile și coada lăsate în jos;

– Sunt prezente pete roșii în zona urechilor și pe abdomen;

– Stare generală proastă, cu febră puternică;

– Evoluție mortală într-un interval foarte scurt, 2-10 zile.

Lucruri importante de știut

Lucruri importante de știut despre pesta porcină africană pentru crescătorii de porci:

– Nu există vaccin și nici tratament care să protejeze porcinele de această boală;

– Anunțați URGENT medicul veterinar dacă porcul nu mănâncă și stă mult timp culcat.

– Limitați circulația între gospodăriile de la țară;

– Creșterea porcilor, furajarea și adăparea se realizează doar în cotețe. Porumbul, lucerna și alte vegetale pentru furajare nu se administrează de pe câmp. Există riscul contaminării de la mistreții bolnavi;

– Porcii se contaminează direct, de la alți porci infectați sau prin alimentarea cu deșeuri din carne de porc infectată;

– Insectele, spațiile contaminate, vehiculele, îmbrăcămintea, încălțămintea pot fi purtători al virusului pentru porcii sănătoși;

– Nu este permisă monta directă cu deplasarea porcilor dintr-o curte în alta;

– Nu este permisă circulația, în autovehicule, cu carne, cârnați și alte produse din carne de porc, care nu sunt marcate și etichetate de către serviciile veterinare, conform prevedrilor legale în situații de acest fel. Există riscul de răspândire a bolii în toată țara;

– Utilizați echipament separat de lucru și un recipient cu dezinfectant la intrarea în spațiul de creștere al porcilor;

– NU hrăniți porcii cu deșeuri alimentare care conțin carne de porc;

– Accesul porcilor în păduri sau în alte locuri unde pot intra în contact direct cu mistreții este INTERZIS;

– De asemenea, este interzisă participarea la târgurile de animale.

Dacă aveți cea mai mică suspiciune, anunțați urgent medicul veterinar.