Conform sursei citate, angajaţii poartă o banderolă albă pe braţul drept, iar protestul lor nu afectează activitatea instanţei sau programul de lucru cu justiţiabilii. 

"Principalul motiv de nemulţumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei, cu toate că ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală", se spune în comunicat, informează Agerpres.

Sindicaliştii consideră că personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti este discriminat faţă de celelalte categorii profesionale, fiind singura categorie bugetară căreia nu i-au fost majorate salariale, ultima creştere salarială având loc la data de 1 decembrie 2015, când a fost aplicată pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%. 

"Mişcarea de protest reprezintă o încercare de a atrage atenţia factorilor decizionali asupra situaţiei în care ne aflăm, Ministerul Justiţiei fiind sesizat cu privire la aceste probleme, fără a adopta însă o poziţie oficială în vederea rezolvării problemei. Dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuşi să apelăm la mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară a activităţii", se precizează în documentul citat.