Comisarul şef Dorin Dumitran, profilerul Poliţiei Române, a dat detalii inedite despre Gheorghe Dincă. În opinia sa, dacă Gheorghe Dincă va fi confirmat drept un criminal în serie, acesta ar fi un „caz unic” în România, pentru că nu mai există cazuri în care o persoană să înceapă să ucidă în serie după vârsta de 60 de ani.

„Ar fi un caz unic. Sub rezerva că România nu are un model interpretativ și explicativ, științific și serios, referitor la criminalul în serie român. Eu țin foarte mult la asta și sunt enervant. Nu avem așa ceva! Folosim, dacă vreți, conceptul acesta de criminal în serie al școlii de criminologie…”, a spus el.

El a explicat că în România un criminal în serie are o capacitate mai mică de a-și găsi victimele.

„Ca să vă dau un simplu exemplu: criminalul în serie din Canada, ca să-și găsească victimele, are la dispoziție peste 9.000.000 de km pătrați. Olanda are în jur de 40.000 de km pătrați. România – 238.000… Păi, astea sunt diferențe enorme în ceea ce privește capacitatea mea de a-mi găsi victimele. Eu sunt atacat de fantezii sexuale, vreau să violez și să fac și să dreg, dar trebuie să am și posibitatea fizică să mă deplasez și să le găsesc. Unde le găsesc pe acestea? Unde fac target? Păi, o faci în funcție de posibilitatea ta de deplasare în spațiu și teritoriu. La noi, post-factum, românii merg pe jos după faptă. Se duc pe jos, foarte puțini cu căruța. Și mai puțini, cu bicicleta. Unde se opresc prima dată? Majoritatea se opresc la bar, acasă la prieteni sau se duc acasă și se culcă. Sau, mă rog… Dar oricum, consumă alcool și înainte, și în timpul, și post delictum. Deci, facem cercetări pe populație românească, și-atunci, dacă avem o cercetare, putem spune: iată, X este un criminal în serie. Că sună bine, se vinde!”, a explicat el, pentru libertatea.ro.

Crimele ce par a fi trase la indigo pot fi efectul unor „factori de constrângere identici” ce țin de spațiu și de mediu, mai spune profilerul.

Dumitran este persoana pusă să-l psihanalizeze pe Gheorghe Dincă, principalul suspect în „cazul Caracal”.