Permisul de conducere în Germania poate fi obținut de la vârsta de 15 ani pentru anumite categorii de vehicule, oferind tinerilor posibilitatea de a începe să conducă mai devreme, dar și de a reduce costurile, care sunt semnificativ mai mici în comparație cu obținerea unui permis auto complet.

Permisul de conducere pentru categoria AM, o alternativă viabilă pentru tineri

Este vorba despre categoria AM a permisului de conducere, care permite titularilor să conducă mopede cu o capacitate maximă a motorului de 50 cmc (pentru motoarele cu ardere internă), cu o putere nominală continuă de 4 kW (pentru vehiculele cu propulsie electrică) și cu o viteză maximă de 45 km/h.

Permisul pentru categoria AM este astfel o alternativă practică pentru tinerii care doresc să evite costurile mai mari asociate cu obținerea unui permis auto categoria B.

În plus, acest tip de permis poate fi obținut începând cu vârsta de 15 ani, oferind o alternativă accesibilă și practică pentru tinerii șoferi, transmite echo24.de.

Vehicule incluse în categoria AM:

  • Motociclete cu două roți;
  • Motociclete cu trei roți (de exemplu, minitriciclete);
  • Autovehicule ușoare cu patru roți (cunoscut și sub numele de minicaruri), cu o masă neîncărcată maximă de 425 kg.

Costuri pentru obținerea permisului de conducere AM

Permisul de conducere pentru categoria AM implică costuri mai reduse față de cele ale altor permise de conducere, însă prețurile pentru lecțiile teoretice pot varia în funcție de statul federal și școala de șoferi aleasă.

Conform informațiilor furnizate de ADAC, costurile totale se situează între 500 și 1.200 de euro, incluzând lecțiile teoretice și practice. La acestea se adaugă și taxele pentru înscrierea la examenele teoretice și practice, testul de vedere și cursul de prim ajutor.

Beneficii pentru cei care dețin alte categorii de permise

Persoanele care dețin deja un permis de conducere pentru motociclete din categoriile A1, A2 sau A pot conduce și vehicule din clasa AM fără a avea nevoie de un permis suplimentar.

Cei care dețin un permis de conducere auto din categoria B au dreptul de a conduce mopede și motorete din categoria AM fără a avea nevoie de un alt permis.