Plombele ieftine sunt extrem de periculoase avertizează specialiștii. Acestea sunt preferatele românilor pentru că sunt mult mai ieftine însă sunt un adevărat pericol pentru că aliajele de argint și mercur sunt toxice, scrie digi24.ro.

Uniunea Europeană a interzis folosirea acestora iar medicii stomatologi din țară avertizează că pacienţii care au astfel de plombe ingerează frecvent mercur în organism, substanţă extrem de periculoasă.

„Afectează în primul rând nervii, afectează foarte mult felul în care functionează chiar şi creierul nostru. Sperăm ca acele cantităţi să fie minore, dar este suficient să ai puţin mercur de la plombe, să mai ai puţin mercur de la peşte, să mai iei puţin mercur din alte surse şi aceste mercur se acumulează şi pacientul să aibă probleme de toxicitate, date de acest mercur”, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Din 2025 nici un medic stomatolog din România nu va mai putea să folosească mercur în aliajul pentru plombe, scrie într-o directiva europeană.

„Noi am făcut o moţiune şi spune că până în anul 2020, toţi medicii care doresc să facă obturaţii cu aliaj de argint trebuie să aibă separatoare dentare. În acelaşi timp, se interzice folosirea alieajelor de argint vrac, doar cu capsule predozate cu aliaj de argint”, precizează Alexandru Brezoescu, Colegiul Medicilor Stomatologi.

Scoaterea aliajelor care conţin mercur trebuie făcută în condiţii de siguranţă.

„Îi punem narine de oxigen pacientului ca să nu inhaleze vaporii în momentul în care îndepărtăm amalgamul. Izolăm dintele pe care lucrăm cu o membrană din latex, astfel ca paxceintul să nu înghită ce îndepărtăm. Avem un separator de amalgam la scaun, adică să nu ajungă amalgamul nici să polueze natura”, mai spune Ionuţ Leahu.