În afară de faptul că noua centrală ar urma să fie construită într-o zonă cu activitate seismică ridicată şi că, în cazul unui incident, ameninţă să contamineze partea europeană a Rusiei până la Moscova, ecologiştii ruşi sunt preocupaţi de asemenea şi de problema modului în care vor fi utilizate deşeurile nucleare rezultate în urma activităţii centralei.

De fapt, în următoarele două decenii, Turcia intenţionează să construiască două centrale nucleare. Una dintre acestea – Akkuyu – ar urma să fie construită chiar cu concursul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom); cealaltă – la Sinop, pe coasta Mării Negre – va fi construită de un consorţiu nipono- francez compus din companiile Mitsubishi şi Areva.

Ecologiştii ruşi avertizează în legătură cu posibilitatea contaminării cu radionuclizi a Mării Negre în cazul unei avarii la viitoarea centrală în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, ca urmare a unui cutremur puternic.

‘Coasta Mării Negre a Turciei reprezintă o zonă cu risc seismic foarte ridicat. La o distanţă de 100-150 km de ţărmul turc este o zona de contact între plăcile tectonice Anatolia şi a Mării Negre, a căror deplasare se află la originea cutremurelor de pământ ce se produc cu regularitate în regiune, uneori cu efecte devastatoare’, subliniază aceştia.

Astfel, cutremurul catastrofal din 1999 din Turcia s-a soldat cu mai multe mii de victime şi pagube evaluate între 20 şi 40 miliarde de dolari.

În cazul unei avarii la centrala de la Marea Neagră de gravitatea celei produse la centrala de la Fukushima (Japonia) în 2011, când a ieşit din funcţie sistemul de răcire, ca urmare a cutremurului de 9 grade şi a unui devastator tsunami, zona de contaminare radioactivă va cuprinde o suprafaţă mare din Federaţia Rusă, inclusiv până la Moscova şi Nijni Novgorod, dar cel mai afectat va fi ţinutul Krasnodar, cu o densitate mare a populaţiei.

Un astfel de scenariu ar putea da o lovitură mai mult decât devastatoare turismului în ţările riverane Mării Negre, atrag atenţia ecologiştii ruşi, care protestează împotriva depozitării în Rusia a deşeurilor nucleare ce vor rezulta de la cele două preconizate centrale nucleare din Turcia, conform unei înţelegeri dintre Ankara şi Moscova.

Deoarece nu nutresc speranţa ca prin aceste sesizări să influenţeze deciziile autorităţilor ruse şi turce, organizaţiile ecologiste din Rusia fac apel la omoloagele lor din celelalte ţări din regiune să se alinieze acestui demers.

Pentru construcţia centralei de la Akkuyu, preşedintele rus Vladimir Putin i-a promis premierului turc Recep Tayyip Erdogan o asistenţă financiară în valoare de 20 de miliarde de dolari, conform unei stenograme a discuţiilor ruso-turce, postate pe site-ul administraţiei de la Kremlin. Lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Akkuyu ar urma să înceapă în 2014.
Sursa: Agerpres