Potrivit declarațiilor făcute de Dominic Fritz, există cel puțin zece instituții care ar putea juca un rol activ în acest domeniu, dar nu au făcut-o până acum. Șeful USR susține că această lipsă de acțiune ar fi o consecință a lipsei de digitalizare din România.

Dominic Fritz cere un task force pentru rețelele sociale

În opinia lui, statul român nu ar înțelege tehnologiile actuale și ar avea nevoie de un „salt tehnologic” pentru a putea face față acestor provocări. El a susținut că inclusiv interacțiunile online aparent banale, cum ar fi distribuirea sau aprecierea unor postări generate cu ajutorul inteligenței artificiale, ar putea fi folosite pentru a construi baze de date.

„Aşa este. Putem să enumerăm împreună 10 instituţii care se pot implica în combaterea acestui război hibrid şi explicarea către populaţie. N-au făcut-o. Şi nu o fac în continuare. E dureros. Autorităţile din România sunt analfabete în combatere a războiului hibrid. Aşa este”, a susținut Fritz.

Dominic Fritz
SURSA FOTO: Facebook, Dominic Fritz

Șeful USR vrea mai mult control

Fritz a lansat apoi alte acuzații și a susținut că astfel de date ar putea permite unor actori externi să identifice persoane influențabile și să le transmită ulterior mesaje personalizate în favoarea intereselor lor.

„Asta este, bineînţeles, o consecinţă şi a lipsei de digitalizare. Adică statul nu înţelege instrumentele digitale şi va trebui foarte, foarte rapid să facem aici un salt tehnologic, să înţelegem mult mai bine ce fac ruşii şi cum funcţionează această tehnologie”, a mai spus Fritz.

În acest context, Fritz spus că ar fi nevoie de și mai mult control, iar a România ar avea nevoie de un „task force de combatere digitală”, care să se ocupe de prevenirea și contracararea acestor presupuse strategii de dezinformare.

„Toate aceste like-uri fac parte apoi dintr-o, dacă vreţi, bază de date şi ruşii ştiu exact cine este suficient de naiv să creadă ca o imagine generată de inteligenţă artificială care apasă pe nişte butoane de nostalgie, de empatie, de milă, cine sunt aceste persoane care apoi, într-o fază ulterioară a războiului, pot fi targetate cu mesaje mult mai ţintite proruse. Asta este un pericol şi de aceea avem nevoie de un task force de combatere digitală acestor strategii de dezinformare”, a completat șeful USR.