Asociaţia Pro Consumatori (APC) a demarat Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”. Scopul campaniei este atragerea atenției autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață. APC consideră îngrijorător faptul că statul român a trecut deja la etapa de implementare a acestei tehnologii, fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstării consumatorilor de servicii de telefonie mobilă şi internet wireless.

„Guvernul României ar trebui să spună Stop extinderii tehnologiei 5G în România. Totodată, la nivelul oraşului Bucureşti, Ministerul Sănătăţii trebuie de îndată să treacă la monitorizarea parametrilor câmpului electromagnetic, iar rezultatele măsuratorilor realizate să fie accesibile pe site-ul acestei instituţii. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii trebuie să facă publică pe site-ul instituţiei amplasarea antenelor GSM, astfel încât cetăţenii acestei ţări să aibă posibilitatea să ia decizii în cunoştinţă de cauză legate de achiziţionarea de locuinţe din zonele cu densitate mare de antene, respectiv alegeri legate de un domiciliu temporar.” a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC.

Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție prin care s-a solicitat renunţarea la aplicarea tehnologiei 5G până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur. Numai în anul 2018, au fost publicate, pe plan internaţional, nu mai puţin de 140 de articole ştiinţifice care evidenţiază impactul negativ asupra sănătăţii şi, mai ales, efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate.

Întrebat de HotNews despre aceste pericole, Eduard Lovin, vicepreședinte al Autorității Naţionale de Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declarat că: „În opinia noastră, din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății […] Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă.”

Oficialul a mai precizat că ANCOM realizează permanent măsurători ale câmpului electromagnetic cu echipamente mobile instalate pe mașini sau cu echipamente portabile. În plus, au fost instalați peste 100 de senzori ficși în mai multe localități din țară, iar rezultatele măsurătorilor se încadrează până acum în limitele legale.