Un nou pericol pentru omenire, după SARS-CoV-2?!

Un nou tip de coronavirus, găsit la lilieci! Ar putea infecta şi oamenii, dacă mai suferă o nouă mutaţie

Este vorba despre un alt tip de coronavirus, detectat în rândul liliecilor din Africa de Sud. Cercetătorii chinezi din Wuhan au analizat toate datele şi spun că acest nou virus este strâns legat de coronavirusul asociat sindromului respirator (MERS) din Orientul Mijlociu şi, în acest moment, îi mai lipseşte o singură mutaţie pentru a putea afecta şi oamenii.

Noul virus NeoCoV, asociat cu MERS-CoV, a fost descoperit în focare din țările din Orientul Mijlociu. Virusul este similar cu SARS-CoV-2, cel care a provocat pandemia de COVID-19 care a afectat întreaga planetă.

Virusul se răspândeşte deocamdată printre lilieci. Un nou studiu, publicat ca preprint pe site-ul web bioRxiv, a descoperit că NeoCoV și ruda sa apropiată PDF-2180-CoV ar putea ajunge să infecteze şi oamenii, relatează agenţia TASS.

NeoCoV combină caracteristicile cele mai periculoase ale SARS-CoV-2 şi MERS-CoV

Pentru asta ar mai fi nevoie de o singură mutaţie, sunt de părere cercetătorii de la Univeritatea Wuhan şi Institutul de Biofizică al Academiei Chineze de Științe.

Riscul mare vine şi din faptul că NeoCoV se leagă de receptorul ACE2 în mod diferit decât agentul patogen al SARS-CoV-2. Aşadar, nici anticorpii, nici moleculele de proteine ​​produse de persoanele cu boli respiratorii sau care au fost imunizate nu vor oferi protecţie împotriva acestui nou virus.

Oamenii de ştiinţă din China mai atrag atenţia că NeoCoV combină rata mare de transmitere a actualului coronavirus cu rata de mortalitate ridicată a MERS-CoV, unde 1 din 3 persoane infectate îşi pierd viaţa, iar asta reprezintă o combinaţie foarte periculoasă.

OMS: Animalele sunt sursa a peste 75% din toate bolile infecțioase emergente la oameni

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost informaţi despre aceste descoperiri, însă consideră că este nevoie de mai multe studii pentru a putea afirma clar dacă noul virus reprezintă un pericol pentru oameni. “Dacă virusul detectat în studiu va reprezenta un risc pentru oameni, va necesita un studiu suplimentar”, transmit aceştia.

“Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 75% din toate bolile infecțioase emergente la oameni, dintre care multe sunt cauzate de noi viruși.

Coronavirusurile sunt adesea găsite la animale, inclusiv la lilieci care au fost identificați ca rezervor natural mulți dintre acești viruși”, se arată în mesajul OMS.

OMS “colaborează îndeaproape” cu Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), Organizația pentru Alimentație și Agricultură ( FAO) și Programul ONU pentru Mediu (UNEP) pentru a “monitoriza și a răspunde amenințării virusurilor zoonotice emergente”.