Sunt puține restaurante bune în București în care să poți lua cina într-o seară de vară în tihnă, fără să te simți timorat de ceremonia servirii, de opulența exagerată a decorurilor sau de indiscrețiile celor din jur. Uneori poate vrei să uiți de agitația orașului, să lași la o parte grijile de peste zi și să te afunzi într-un fotoliu comod, într-o grădină răcoroasă, și să te bucuri de mâncare și de paharul rece cu vin fără să simți altceva decât liniște.
Fără televizoare, fără muzică în boxe, fără conversații de complezență, fără mașini și telefoane mobile. Doar clinchete de veselă și zgomot de frunze mișcate de o adiere răzleață. Pentru mine, locul acesta există pe strada Toamnei, foarte aproape de intersecția cu Eminescu, la restaurantul Escargot. În curtea unei case mici, care găzduiește o mică livadă cu gutui, meri, pruni și smochini. Un colț de verdeață abundentă, presărat pe alocuri cu mese simple de lemn.

Escargot este proiectul lui Răzvan Exarhu. Om de radio, editorialist, blogger, prezentator de televiziune, dar mai ales bon viveur. Spun asta pentru că l-am urmărit în ultimii ani în rolul său de gazdă la Escargot și îmi este limpede că povestea acestui loc se datorează în mare măsură felului său de a fi. Escargot este casa lui, îl găsești mai tot timpul acolo, cu un pahar de vin în mână sau gustând din bunătățile de la bucătărie. Exarhu și-a creat un loc care să-l bucure în primul rând pe el și unde să poată să împărtășească și cu alții pasiunea lui pentru vin și pentru mâncarea bună.

Escargot este un soi de bistro cu pretenții de restaurant. Se află într-o casă veche cu trei camere mici în care au încăput doar câteva mese de dimensiuni și forme diferite. Interiorul este simplu și luminos, cu câteva elemente de decor: tablouri, câteva statuete și corpuri elegante de iluminat care condimenteaza vizual atmosfera pe înserat. Pe masă găsești tot felul de accesorii atent alese: șervete de in, solnițe și scrumiere argintate și veselă de calitate. Tot ansamblul este echilibrat şi respiră bun-gust.

Meniul este scris cu creta pe o tablă mobilă ca în bistrourile franțuzești. Feluri puține, bine ticluite, multe dintre ele deja consacrate, altele pregătite la inspirație în ziua respectivă. Sună pretențios cele mai multe dintre ele, ca să justifice poate prețurile destul de mari. Mâncarea este bună, însă am avut parte și de “accidente” de-a lungul timpului. Și în cazul acesta, numesc “accidente” mâncărurile modeste care nu se ridicau la înălțimea prezentării și a prețului plătit. Serviciul este destul de bun, chiar dacă uneori ai parte de o tânără proaspăt angajată care nu pare să fi fost pregătită în vreun fel înainte.

Revenind la grădină, ești dispus să treci cu vederea orice neajuns al localului când te afli acolo. Este un loc romantic, cu multă poezie, unde poți să petreci o seară liniștită fără să simți vreo clipă că te afli în același oraș gălăgios și murdar cu care te întâlnești în fiecare zi. Fără îndoială, acesta este punctul forte al restaurantului Escargot.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Puteți începe masa cu o supă de roșii cu căpșune, busuioc și paste verzi sau cu una de morcovi cu ardei gras și mentă (14 lei). La fel de bună este salata de piept de rață cu brânză și mango (45 de lei), însă la prețul acesta mai bine comandați o porție de escargot bourguignon, absolut delicioși. La felul doi ne-am delectat cu o porție de paste negre cu melci, hribi și ceapă verde (50 de lei), iar la desert am luat o înghețată de cireșe cu susan (15 lei). Lista de vinuri nu e prea mare, dar titlurile sunt bine alese. Vă recomand fie un White Artisan de la domeniile Săhăteni, fie un Karakter rose de la același producător.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 5 puncte din 5

Escargot

Str. Toamnei nr. 101

021.201.71.33; 0746.795.029

www.escargot.ro