Regândirea calendarului de majorare a pensiilor este obligatorie, susține economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru.

”Avem un nivel foarte ridicat al deficitului bugetului public. Din 100 de lei cheltuiți 12 lei îi împrumutăm iar în 2021 procentul ar putea urca la 15,6%. Imaginați-vă o familie care cheltuie 100 lei, din care 15 îi împrumută și asta doar pentru a cheltui pe traiul de zi cu zi. Situația nu este una sustenabilă. Iar corecțiile vor fi inevitabile”, a declarat Dumitru, în cadrul unei conferințe la BNR.

”Nivelul cheltuielilor cu salariile din sectorul public este unul foarte ridicat ca urmare a majorării ample a acestora în ultimii ani. Cheltuielile cu asistenţa socială, în special pensii, vor creşte substanţial până în 2022, datorită noii legi a pensiilor votată recent. Iar ponderea în PIB a veniturilor publice s-a diminuat considerabil, ca urmare a reducerii taxelor, fiind foarte mică comparativ cu ţările membre UE”, a mai spus fostul președinte al Consiliului Fiscal, citat de hotnews.ro.

Creșterea economică a încetinit destul de rapid, chiar prea rapid. Avem două sectoare economice care scad: industria și agricultura și două sectoare economice care cresc- construcțiile și serviciile.

”Producția industrială nu are două, ci trei trimestre semnificative de scădere, ceea ce după orice definiție înseamnă că avem o industrie în recesiune. Construcțiile au crescut foarte puternic în primele două trimestre ale anului și s-au stabilizat apoi în trimestrul al treilea. Avem probleme și la colectare, în special la colectarea de TVA. Dacă România ar colecta la nivelul Bulgariei am avea în plus 3,7 miliarde de euro iar dacă am colecta la nivelul Poloniei am avea patru miliarde de euro”, a mai spus economistul-șef al Raiffeisen Bank.

”Pe partea de cheltuieli bugetare s-a produs o modificare de structură majoră: am avut o creștere puternică a cheltuielilor de personal, acomodată printr-o contracție a cheltuielilor de investiții. În 2021 cheltuielile de personal și de asistență sociale vor reprezenta 94% din ceea ce colectăm la buget. Deficitul bugetar este foarte mare. Dacă ne uităm la execuția bugetară la zi, o să vedem că sunt multe facturi neplătite”, susține Ionuț Dumitru.

”Problema industriei este legată de cererea externă. Exportăm mai puțin în termeni de volum iar dacă ne comparăm cu țările din jurul nostru o să observăm că noi avem cea mai puternică corelație cu Germania. Dacă ne uităm la perspective, țările cu care avem noi relații comerciale sunt Germania -unde exportăm 23% din total exporturi de pildă- și care au ele însele dificultăți economice”, arată sursa citată.

”Probabil că trimestrul patru va fi mai slab decât trimestrul al treilea. Noi ne așteptăm la o creștere economică anul acesta de sub 4%. Companiile noastre plătesc salarii mai mari și nu reușesc să acopere aceste majorări salariale cu creșteri de competitivitate, ceea ce duce la o presiune pe prețuri”, apreciază Ionuț Dumitru.