Analiștii sunt îngrijorați de faptul că populaţia activă a României este în scădere. Potrivit acestora, sistemul de pensii ar putea fi afectat de numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor.

Astfel, românii care vor ieşi la pensie în viitor ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit.

Sistemul de pensii ar putea fi afectat de numărul tot mai mic de angajați

O simulare arată că un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei.

În momentul de față, punctajul cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Potrivit explicației oferite de CNPP, punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, arată informațiile transmise de CNPP.

Valoarea pensiei reprezintă un raport între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie

Amintim că valoarea pensiei este în permanentă schimbare, fiind un raport între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, cu atât creşte punctul de pensie.

Calculul pensiei se face individual, pe fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.

În acest context, un angajat care are un salariu net de aproape 2.400 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, în cazul în care nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.