Pragul pentru abuz în serviciu ar putea fi de 6.000 de lei

Potrivit unor surse politice citate de news.ro, în urma discuției avute luni, 3 aprilie 2023, cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, parlamentarii liberali au propus ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie de doar 6.000 de lei. Joi, 6 aprilie 2023, va avea loc o ședință în cadrul Partidului Național Liberal (PNL), liberalii urmând să discute despre pragul pentru abuzul în serviciu.

Proiectul de lege ar urma să fie adoptat, săptămâna aceasta, în plenul Camerei Deputaţilor, Comisia Juridică urmând să dezbată acest subiect luni seară, 3 aprilie 2023.

Vă amintim că, miercurea trecută, senatorii au votat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a altor acte normative, proiect de lege iniţiat de Guvernul României la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în Comisia Juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi PRO, 25 de voturi CONTRA şi 11 abţineri, pragul respectiv provocând nemulţumiri atât din partea opoziţiei, cât şi din partea unor lideri liberali şi a societăţii civile.

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), a anunţat că liberalii vor susţine în Camera Deputaţilor scăderea pragului privind abuzul în serviciu de la 250.000 de lei la 9.000 de lei, cuantum propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a informat că pragul de 9.000 de lei va fi susţinut de coaliţia de guvernare.

„Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege”, a zis el.

Coaliția de guvernare va decide, marți, pragul pentru abuz în serviciu

În ciuda acelor surse, Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democrați, a anunțat luni, 3 martie 2023, că decizia finală legată de pragul pentru abuz în serviciu va fi luată marți, 4 martie 2023, atunci când Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va dezbate proiectul de lege cu amendamente,

„Am avut o întâlnire la grup cu ministrul Predoiu, la invitaţia mea. Nu a avansat alte sume, alte cifre, din punctul meu de vedere rămâne propunerea Ministerului Justiţiei la 9.000 de lei. Dacă în coaliţie mâine… Cred că două salarii minime înseamnă 6.000 de lei, mai puţin important decât 6, 7, 8 sau 9.000 de lei este să ne asigurăm că acest prag va fi unul acceptat de Curtea Constituţională şi legea, care e şi jalon în PNRR – deci de care depind un miliard de euro, sau care este suma exactă nu o ştiu, oricum întreaga cerere 3 de plată este undeva la 2,7 miliarde de euro -, va trece de CCR, iar CCR va considera că această sumă nu e derizorie.

Ministrul Justiţiei consideră că 9.000 de lei este e o sumă care poate să nu fie considerată derizorie de către CCR. Legea a venit acum 2 ore la Camera Deputaţilor, a fost distribuită către comisii în urmă cu o oră. În seara aceasta, la ora 17,00, încep dezbaterile la Comisia juridică, vor fi dezbateri generale, urmând ca mâine să se înceapă şi cu amendamente. Termen pentru amendamente este ziua de mâine, până la începerea comisiei. Mâine, în funcţie de ce se va decide în coaliţie, la propunerea ministerului, va ieşi din comisie cea mai bună variantă”, a declarat, luni, Alfred Simonis la Palatul Parlamentului.